Цвијановић: Српска економски и политички на добром путу

Срна
Цвијановић: Српска економски и политички на добром путу

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да су институције Српске способне, озбиљне и помажу грађанима, те да је Република економски и политички на добром путу.

“Морамо у овом времену бити реални и мислим да већина људи разумије шта је Република Српска и зна да само заједнички можемо успјети. У континуитету помажемо привреди, Српска нема проблема у функционисању и тако ће остати”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о новчаној помоћи Владе Српске борачким категоријама и пензионерима, те замјеркама опозиције на овакву одлуку, Цвијановићева је рекла да уколико опозиција има могућност да наведеним категоријама уручи по 100, 500 или 1.000 КМ нека то и ураде.

“Влада води разговоре са социјалним партнерима, договара се и предочава им како може да интервенише. Опозиција живи у свом свијету и појма нема шта се дешава у комуникацији институција и различитих друштвених групација”, навела је Цвијановићева и подсјетила да се стотине милиона КМ годишње из буџета Српске троше на унапређење статуса борачких категорија и пензионера.

Према њеним ријечима, важно је да се разумије да је Влада партнер различитих групација и са њима изналази рјешења.

Коментаришући могућност подизања оптужнице у случају “Добровољачка улица”, Цвијановићева је истакла да до подизања оптужнице неће вјеровати у правду, јер је она у БиХ селективна.

“Реформа правосуђа је пријеко потребна. До сада се водила на начин да се нешто пренесе на ниво БиХ, а каква је суштина нема везе. Када је ријеч о суђењима у предметима ратних злочина постоји матрица која је политички задата на почетку посљедњег рата, што је, вјерујем, плаћено”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да странци имају лицемјеран однос према жртвама рата, што народ не може да трпи.

“/Високи представник/ Валентин Инцко каже - крива Република Српска. Није крива Српска, него он и његови претходници који су уништавали Устав. Због свега морамо причати о будућности Републике која је оквир за нашу дјецу и све генерације које желе да живе у миру и у уређеном систему”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је у БиХ неопходан дијалог, али да га политичари из Сарајева неће често под утицајем странаца и да је недопустива ратнохушкачка прича лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Када је ријеч о сјећању на јасеновачке жртве и обиљежавању страдања у систему усташких логора, Цвијановићева је рекла да ће 8. маја бити у Доњој Градини, гдје ће бити исказано поштовање према стравичном броју невиних жртава.

Послије Србије, Српска примјер за све у региону

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је данас да је, послије Србије, Српска најбољи примјер за све остале у региону када је ријеч о набавци вакцина и имунизацији против вируса корона.
“То је тако, након што смо се на овом плану организовали, све договорили и урадили. Нисмо хтјели да узалудно трошимо и губимо вријеме, већ смо директно договарали набавку вакцина”, рекла је Цвијановићева.

Уз још једну напомену да је Србија у погледу набавке вакцина и имунизације без дилеме шампион коме треба скинути капу и због помоћи другим земљама у региону, укључујући БиХ, Цвијановићева је изразила задовољство што ће се у Српској након недавног пристизања 80.000 кинеских вакцина кренути у масовну вакцинацију и имунизацију становништва.

Она је поручила да би опозиција и сви који Српску критикују да нема вакцина требали да примијете и да у ЕУ не постоји степен вакцинисања или имунизације који би био упечатљив и на основу чега би се могло рећи да Република Српска заостаје.

“Гледано у региону, осим Србије, сви су мање набављали, па и зависили од тога да им прва транша дође из Србије, одакле су добили прве вакцине. Ми смо 12. фебруара почели процес имунизације, разумијевши да треба кренути одмах, почев од здравствених радника од којих су неки вакцинисани у Србији. Направљен је и програм вакцинације, почевши од осјетљивих категорија, старијих људи и оних са хроничним болестима. И то све иде и то ширимо по одређеним професијама”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да није ријеч о стотину хиљада вакцина датих дневно, већ о континуираном процесу у свим општинама и градовима Српске.

“На то сам поносна и ми имамо вакцина. Кинеске, које су стигле, додатни су импулс процесу имунизације. С тиме се иде у масовну причу и имунизацију јер ће, упркос кашњењу, почети да стижу и вакцине из програма жКоваксж, уз вакцине које смо наручили из Русије и друге. То је сада већ море опција које имамо, али да нисмо направили директне аранжмане набавке вакцина, све би данас било другачије. Понављам, ја сам на све то поносна и ово показује нашу способност да у тешким временима можемо доносити тешке, али добре одлуке, те да имамо храбрости да то урадимо”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да политичке одлуке када је ријеч о здравственој заштити и вакцинисању становништва никада не смију бити на штету грађана, те подсјетила да нису мјеродавни ранији коментари министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић о томе да су неке дониране вакцине неквалитетне и да су за сиромашне.

“Ти коментари показују колико ви ништа ни у вријеме кризе нећете да разумијете, колико од ове државе правите неку упаковану тврђаву и нећете да је отворите јер постоји неки свијет мимо вашег Сарајева... Вјерујте, тај потцјењивачки однос од некога ко долази из толико млохаве и никакве државе јесте понижење”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да сматра да су све вакцине добре, те да на том плану слуша шта кажу стручњаци, схаватајући да ниједна озбиљна држава није луда да ради нешто на штету својих грађана.

Цвијановићева је навела да су и одговорни људи у ФБиХ признали реалност да каскају у погледу набавке вакцина и имунизације, те додала да није требало трошити вријеме и на расправу да је БиХ та која треба да их набавља, а не ентитети, као и да Савјет министара треба закључивати уговоре.

Предсједник Српске је рекла да је Српска недавним изласком на Лондонску берзу и међународно тржиште капитала обезбиједила своју финансијску стабилност у тешко вријеме пандемије вируса корона када је потребно одржати и функционисање здравства и привреде.

“То задужење не угрожава Српску, већ јој даје могућност да несметано извршава своје обавезе. Све вријеме смо враћали више него што смо се задуживали, што показује неку потентност да управљамо својим јавним финансијама”, рекла је Цвијановићева.

Она је у вези са задужењем Српске емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту од 300 милиона евра констатовала да не стоје опозиционе приче о презадужености, банкроту и да неће бити плата и пензија, наводећи да су, када се погледају статистике, све земље у окружењу задуженије од Српске.

“Ми смо задужени 43 одсто и сви праве драму како је то страшно”, рекла је Цвијановићева и подсјетила да је Српска, у вријеме док је она обављала функцију премијера, ушла у 2018. годину са 38,2 одсто задужености и била апсолутни рекордер по ниској стопи задужености у цијелом региону.

Српска рачуна да има саговорнике заинтересоване за будућност земље

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у документу о будућности БиХ, који ће предложити Народна скупштина, нема никаквих скривених агенди и да Српска рачуна да има озбиљне саговорнике који су једнако заинтересовани за будућност земље у коју се заклињу.
“Ми се не заклињемо у ову земљу, али хоћемо да причамо о њеној будућности, па зашто онда баш ви који се заклињете у ову земљу нећете да причате о томе. Неко некога лаже”, рекла је Цвијановићева.

Република Српска, нагласила је предсједник, расположена је за разговор.

“Ово је пружена рука за дијалог. Много пута је та пружена рука остала онако у ваздуху, није је нико прихватио, али ми смо на то навикли. Међутим, то нам не даје право да ми не инсистирамо на разговору, зато што је то наше опредјељење”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је навела да је могуће да ће овај простор за десетак година изгледати другачије него што је то данас, те да би било наивно не ићи у сусрет тако нечему, а не као високи представник Валентин Инцко “гурати главу у пијесак и говорити како је крива Република Српска”.

“Није крива Република Српска. Оно што њих чини нервозним је чињеница да све више људи то разумије”, поручила је Цвијановићева.

Она је додала да нон-пејпер као неформали папир, који нуди одређена рјешења, итекако постоји, те да је о том папиру већ вођена расправа у шест до осам земаља.

“То је реалност која чини нервозним ове којима се не свиђа да причају о томе. Зашто? Ако само легализујете ту причу тиме што она дође на неки сто као папир и ви причате о томе, онда вам пада концепт разних бесмислица, лажи, обмана, неједнаких стандарда, двоструких аршина, неправде која је прављена према једнима и намјерно измишљене правде према другима”, објаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да нон-пејпер није писао нико из Републике Српске, већ људи који долазе из европских земаља и који знају зашто су то писали, јер су суочени са бројним неуспјесима овог простора, а посебно БиХ.

“У међувремену су схватили да није Република Српска та која је за то крива него да су направљене неке неправде у прошлости, а праве се и данас. Они су схватили да та насилна централизација неће донијети мир, за који су сви заинтересовани”, додала је Цвијановићева.

Коментаришући нападе из Федерације БиХ, али и опозиције у Српској када је ријеч о најављеној расправи, Цвијановићева је истакла да је свака тема легитимна да о њој расправља Народна скупштина Републике Српске.

“Не можете рећи да је легитимно када СДА на свом конгресу избаци тезу да БиХ треба да буде без ентитета, а да је проблем када ви расправљате о неком свом концепту. Ако се Дејтон вама не свиђа, дајте да видимо шта је треће. Покушавам да будем реална и да кажем да је у политичком, јавном дискурсу у нормалним цивилизованим земљама свака тема легитимна”, рекла је предсједник Српске.

Поменута расправа, тврди Цвијановићева, није никакав фашизам, нацизам, или расизам, који се може видјети у тим државама које нам држе предавања.

“Није то ни никакав сецесионизам. То је једна легитимна прича да видимо имамо ли ми саговорника за причу о будућности. Тамо се не расправља о мирном разлазу, како то покушава да прикаже опозиција у Српској, која само настоји пребацити температуру на некога другога и заједно са представницима у Федерацији БиХ привући пажњу међународног фактора”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да нико у Републици Српској није споменуо рат, док у ФБиХ не престају причати о рату.

“Тај рат живи њима у крвотоку, у глави. Ми с тим немамо ништа и ми се од тога ограђујемо”, додала је Цвијановићева.

Предсједник Српске је подсјетила да су страни фактори добро дошли у смислу да помогну, али не као страна у разговору о будућности БиХ, јер су те стране три конститутивна народа, те да су прошла времена када се одлучивало другачије.

Она је у вези с тим напоменула да неред на овим просторима нису направили фактори, попут Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика, већ они који су овдје наопако правили концепт и хтјели да се он прихвати, иако је неправедан.

“Хтјели су да немамо никакву вољу да сами себи кројимо будућност, већ да то раде они. Зато се буне када о будућности хоћемо да причамо са својим партнерима у БиХ, а ти партнери су и Срби и Хрвати и Бошњаци. Ако је држава заједничка, треба да заједнички рјешавамо њену судбину. Цијенимо ако имамо добре услуге међународног фактора, али ако имамо мешетарење у коме се подржавају једни, а омаловажавају други, то није партнерски однос међународних фактора”, објаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да постоји пројекат уједињавања опозиције у Српској и ФБиХ за наредне опште изборе, коме су вјетар у леђа дали страни фактори, што довољно говори о њиховом односу према према Српској и БиХ, који превазилази оквире међуполитичког и међустраначког дјеловања.

Цвијановићева је рекла да они себе “могу међусобно помагати, али је БиХ земља у којој постоје јасно исцртане међуентитетске границе у смислу изборног процеса.

“Шта год и како год да бирате, то је тако...”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да свако има право да се опредјељује како ће политички функционисати, али да се свих ових година показало да су лоше пролазиле политике из Српске које су настојале да искомуницирају и испромовишу своју неку пропаганду против некога путем сарајевских медија и уз помоћ неког тамо великог брата пријатеља, друга...

“То не пије воде и нису добро пролазили, али немам ништа против. Легитимно је да свако политички одлучи како ће дјеловати. А што се тиче партија у Српској и већине која сада чини власт, могу рећи ту постоји једна јака платформа и на тај начин ће се наступати”, навела је Цвијановићева.  

Република Српска промовише концепт стабилности и мира

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да Република Српска не подрива ни стабилност нити мир, већ управо промовише концепт стабилности и мира.
Према њеним ријечима, разговори које нуди Република Српска, управо су у функцији нормалног развоја друштва, те сагледавања на који начин уредити неке односе, знајући да неки међународни поступци или алати, који су примјењивани у претходном периоду, нису дали жељени резултат.

Говорећи о извјештају високог представника у БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН, Цвијановићева је поручила да су ти извјештаји постали клише, али и да су с друге стране, велика обмана широке међународне јавности.

“Кад је ријеч о високом представнику и онима који га чврство промовишу и стоје иза њега, ту је на сцени забијање или стављање главе у пијесак или гурање ствари под тепих, немогућност, неспособност или непостојање жеље да се сагледају ствари у неким реалим оквирима”, рекла је Цвиајновићева за РТРС.

Цвијановићева је додала да је Република Српска све друго у односу на то.

“Ми желимо да у Републици Српској заиста проанализирамо одређене ствари, да видимо шта су боље рецептуре, да ли постоји неки начин да се крећемо у будућности, а да то буде пут каквог-таквог успјеха”, сматра Цвијановићева.

Очигледно је, додала је она, да се ово што сада постији на сцени, али и годинама уназад није показало као добро нити је у функцији стабилности.

“Нажалост, није ни у функцији прављења неких бољих међуетничких односа, политичког разумијевања, унутрашњег дијалога, бар неке интересне кохезије. Ви данас у БиХ немате чак ни ту интересну кохезију, да кажете - то је наша оријентација, идемо да пратимо неки интерес”, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да “ово овдје није интерес ни Бошњака ни Хрвата нити Срба”.

“Ово је једно стање разуђености које нам одвлачи пажњу, енергију, вријеме и новац од онога што би требало да буду приоритети. Република Српска хоће унутрашњи дијалог у оквиру БиХ зато што цијенимо да тај дијалог може донијети добар резултат и иза којег можемо сви да станемо”, навела је предсједник Српске.

Међутим, тврди Цвијановићева, једноставно постоје странци који не желе да се стране у БиХ договарају, већ они желе да посредују и да се они питају.

Цвијановићева је поновила да Република Српска нема претензије ни према чијој стабилности, не жели ни од кога да одузме ни трунку стабилности, већ хоће да сви заједно имају стабилност.

Она је подсјетила да је БиХ у једном периоду имала једну структуру која је била апсолутно децентрализована, онако како је то Дејтон рекао.

“То је био добар период, јер сте у оквиру те децентрализације ипак имали осјећај неке сигурности да нико никога неће угрозити, да нико никоме неће ништа узети и имали сте циљ да се негдје крећете. Имали сте чак и увјерење да ће се временом донијети неке другачије одлуке, па ћемо и сами да гледамо шта може бити функционалније. Можда бисмо сами уредили неке ствари”, рекла је Цвијановићева.

Међутим, додала је она, то је урушено, а БиХ је постала “паћеник разних експеримената”.

“Срамота је, а и туга да било који народ буде под сталним притиском, неразумијевањем и немогућношћу да искомуницира, а зна да нешто може да буде боље”, навела је Цвијановићева.

Она је указала и на сталне нелогичности, наводећи као примјер изјаве високог представника Валентина Инцка који каже да Република Српска нарушава оно што је Дејтон, док у Републици Српској, заправо, стално позивају на Дејтон.

“Онда вам дође други међународни представник и каже да је Дејтон превазиђен, да је ретроградна категорија. Па, добро момци, шта ви хоћете од нас? Данас нам причате да ми урушавамо Дејтон, а сутра говорите да је Дејтон ретроградан, да не може постићи свој циљ. Шта ви хоћете од нас, да бисмо ми знали како да се према вама поставимо”, упитала је предсједник Српске.

Цвијановићева је нагласила да се, у склопу приче о европским интеграцијама, од БиХ сада тражи да мијења уставни систем, објашњавајући да ће држава бити функционалнија.

“Ево сад да кажем да неће бити функционалнија. Све што смо смјестили на ниво БиХ, а није ту становало раније, ништа није донијело више реда и мање трошење пара. Напротив, имамо неку административну хоботницу коју ми хранимо овдје. Сваки грађанин треба да зна, што више расте администрација БиХ мање му новца остаје, зато што, према принципима које су договарали Младен Иванић и остали, прво нахраните државу БиХ, а шта остане дијели се ентитетима”, навела је Цвијановићева.

Она је поновила да Српска ништа не отима од БиХ, него само хоће да она функционише у складу са уставним надлежностима и да свако извршава свој дио обавеза.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана