Цвијановић: Иза пролонгирања избора стоји велика игра

Срна
Цвијановић: Иза пролонгирања избора стоји велика игра

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да иза пролонгирања локалних избора стоји велика игра и да се све то дешава синхронизовано, те да постоји оправдан страх да БиХ може доћи у ситуацију да има “Мостар на цијелој територији у политичком, односно изборном смислу”.


“Можемо доћи у ситуацију немогућности одржавања избора. Међутим, овдје је друга ствар у питању. Ово није ситуација да недостаје договор на који начин ће се провести избори. Овдје имате манипулацију до које смо дошли у посљедњем периоду”, рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је констатовала да постоји Централна изборна комисија /ЦИК/ која је изабрана нелегално јер није прошла конкурсну процедуру.

“ЦИК није ушао у фазу потврђивања како је требало да буде након претходних корака. С друге стране, у ЦИК-у имате људе који су политички обојени, који су били функционери или на одређеним позицијама или уз високе функционере политичких партија, а сада су чланови ЦИК-а. То је недопустиво, као и сва ова прича у вези са одгађањем избора - биће у октобру, па неће, биће у новембру и тако даље, па одређене спекулације како локлане и опште изборе треба повезати”, рекла је Цвијановићева и упитала на основу којег закона или на основу којег Устава се то ради.

Она је оцијенила да је на дјелу велика манипулација.

“Овдје се само види да они који су ушли у нелегалан избор ЦИК-а уствари иза тога имају лоше намјере и да се веома боје избора и свега онога што би им донио изборни резултат”, истакла је Цвијановићева и додала да им одгађање избора неће ништа помоћи.

Цвијановићева је констатовала да је на сцени процес у коме су политике које рјешавају проблеме на локалном и републичком нивоу, као и на нивоу БиХ гдје им је то омогућено, а тамо гдје постоје блокаде проблеми се не могу рјешавати.

“С друге стране, постоји политика која у суштини прибјегава оваквим мјерама, а иза себе нису оставили никакве резултате”, закључила је Цвијановићева.

Због блокаде новца ММФ-а Српска треба тражити правну заштиту

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не очекује ништа специјално од сједнице Управног одбора Централне банке БиХ јер су свјесни да је до блокаде приступа средствима ММФ-а од 330 милиона евра дошло због тога што не постоји договор бошњачких и хрватских партија ради проблема у оквиру Федерације БиХ /ФБиХ/, односно дијељења новца између федералног нивоа и кантона, те да Српска треба наћи начина да се правно заштити.
“У суштини то је тежак политички неспоразум или проблем који тамо постоји годинама и он се сада нажалост одразио и на овај аранжман”, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да Република Српска због тако несређених односа трпи штету.

“Овдје постоје непринципијелне ствари - прва је да мјесец дана стоји новац који је додијељен, а друга ствар јесте да ми морамо плаћати обавезе за тај новац, односно камате за новац који нисмо повукли. Република Српска асполутно због тако несређених односа трпи штету и мислим да морамо предузимати одређене правне радње и заштитиси себе јер не бисмо ушли у прављење таквог аранжмана да смо мислили да ће иза тога бити овакве шпекулативне ствари, смицалице и преварантска прича”, поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да Републику Српску не интересују несређени односи у оквиру ФБиХ.

“Ако смо са неким сјели и договорили се, дефинисали и потписали Писмо намјере, направили све што је везано за тај аранжман, очекујемо да повучемо средства, иначе не бисмо разговарали и сматрали да имамо некога за партнера да се договарамо”, рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да у кратком року не очекује никакве помаке и да сматра да се у правном смислу Република Српска мора заштитити.  

Цвијановић: Спремни смо за локалне изборе, циљ 80 одсто гласова

СНСД је потпуно спреман за локалне изборе без обзира да ли ће бити одржани у октобру, новембру или ће бити помјерени, а изборни циљ је освајање 80 одсто гласова, изјавила је вечерас потпредсједник ове странке Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је навела да је током састанка у Источном Сарајеву Извршног комитета СНСД-а са руководствима општинских и градских одбора те странке из Изборне јединице осам сагледано стање у општинским и градским организацијама СНСД-а, те да су анализиране ствари које су везане за припрему локалних избора.

“Изразили смо потпуно незадовољство чињеницом да имамо Централну изборну комисију БиХ у коју су изабрани чланови мимо конкурсне процедуре, на начин који је веома чудан и који упућује на један циљ - манипулацију везано за изборни процес, што се свакако не смије допустити”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је зачуђује чињеница да изостаје реаговање странаца који обично говоре о правној држави и како се морају спроводити процедуре.

Цвијановићева је рекла да су на вечерашњем састанку јасно дефинисане политике са коалиционим блоком, те да очекују учешће свих коалиционих партија на републичком нивоу да буду дио коалиционих аранжмана на локалним нивоима.

“Гдје коалиција не буде потпуна, то ће се одразити на одређена дијељења позиција када је ријеч о републичком нивоу. Биће ускраћени за ту подршку с обзиром на то да на локалном нивоу не дају свој допринос и све оно што јесу коалиционе политике”, појаснила је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да ће договор са коалицоним партнерима бити у потпуности постигнут.

“Ми смо данас овдје констатовали да постоје одређена кретања када је у питању коалициона структура. Дошло је до одређених дијељења, али су они сви остали у оквиру коалиционог блока”, објаснила је Цвијановићева и изразила увјерење да ће и у будућности бити снажна подршка Влади Републике Српске и свему што је политка Владе.

Према њеним ријечима, на састанку је анализирано стање у вези са вирусом корона како са здравственог, тако и са финансијског аспекта, те изражено задовољство због способности институција.

“Прошли смо кризу на прилично задовољавајући начин. Оно што је важно у будућем периоду јесте обезбиједити јачање стабилности јавних финансија тако да наш буџет може да извршава обавезе буџетским корисницима”, поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић исказао јасне и прецизне пројекције будућих кретања у смислу умањења посљедица изазваних вирусом корона, те да је отежавајућа ствар недостатак договора на нивоу БиХ.

“Постоје манипулације на нивоу БиХ. Тамо постоје двије већине. Једна која је изгласала Савјет министара и која јесте суштинска и садржана од побједница на изборима, и она друга манипулативна већина она која се повремено прави, то су губитници. Имате СДА која са губитницима из Републике Српске СДС-ом и ПДП-ом и осталим пробошњачким партијама прави аранжмане и управо ти аранжмани су изабрали нелегални и нелегитимни састав ЦИК-а”, нагласила је Цвијановићева.

Она је позвала надлежне органе да се одреде у вези са тим, наводећи да је у потпуности заобиђена конкурсна процедура.

Цвијановићева је поновила да је СНСД потпуно спреман за локалне изборе, те да је изборни циљ освајање 80 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана