Цвијановић: Републичке институције ће помоћи Костајници у санирању штете од земљотреса

ГС
Цвијановић: Републичке институције ће помоћи Костајници у санирању штете од земљотреса

КОСТАЈНИЦА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Костајници да су републичке институције ту да заједно са локалним властима санирају материјалну штету коју је на овом подручју причинио земљотрес.

"Након свих искушења која су се десила у Костајници размишљамо на који начин да градимо бољу будућност и које садржаје да обезбиједимо за становништво у Костајници", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је начелнику општине Николи Јањетовићу захвалила за плакету коју јој је уручио поводом прославе крсне славе општине, као знак захвалности за несебичну помоћ у санацији посљедица земљотреса.

"Начелнику Јањетовићу сам рекла, захваљујући за ово признање, да морамо размишљати у оквиру институција Републике Српске да, без обзира на то колико је малобројна нека наша локална заједница, наши напори морају бити једнако уперени ка овој, као и према оним многољудним заједницама. То значи обезбиједити све што је неопходно и у инфраструктурном смислу, али и све друге услове и погодности које су важне за живот нашег становништва", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да ће републичке власти радити заједно са локалном заједницом како би показали да Костајница може да функционише другачије.

"Ја сам опредијељена да, заједно са Владом, али и са свим нашим представницима на нивоу БиХ, то остваримо у свакој нашој општини, па тако и у Костајници", поручила је Цвијановићева.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, која је присуствовала данас у Костајници обиљежавању крсне славе општине и Храма Свете Тројице у тој општини - Силазак Светог духа на апостоле - Духови, честитала је грађанима крсну славу.

Током посјете општини Костајница предсједник Српске и предсједавајући Савјета министара присуствовали су литургији у Храму Свете Тројице, те положили вијенце на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијановићевој и Тегелтији су током посјете уручене плакете поводом прославе крсне славе општине, као знак захвалности за несебичну помоћ у санацији посљедица земљотреса.

Крајем децембра прошле године разоран земљотрес са епицентром у Хрватској нанио је штету и општинама у Републици Српској, међу којима највише општини Костајница.

Неслагање са "солирањем" Турковићеве

Цвијановић је навела да није сагласна са "солирањем" да у међународном представљању народа у БиХ доминира било ко на рачун неког другог и нагласила да је сиромашна бошњачка политика када је ријеч о представљању унутар БиХ и вани.

Цвијановићева је истакла да то што је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници" показује обиљежје, стил и начин вођења бошњачке политике, а посебно СДА, као најдоминантнијег фактора тренутно у оквиру бошњачке политике.

Она је навела да се бошњачка политика настоји позиционирати на другачији начин, грчевито се борећи за неке позиције које су имали у прошлости и да су били ти који су доминирали када је ријеч о спољном свијету, јер су успјели наметнути своју слику, причу, визију и верзију догађаја на овим просторима, а сада се та слика почела мијењати.

"Та слика се почела мијењати и што се више мијења то се они грчевитије хватају за одређене ствари. Међутим, када то сведете на све оно што би могло да буде доказивање или показивање неког односа или позиције једног народа овдје, онда се то сведе на једну или двије ствари", рекла је Цвијановићева новинарима у Костајници.

Она је рекла и да представници Бошњака не уважавају оно што је чињеница за БиХ, да ту живе три народа, да не постоје сагласности о бројним питањима.

"Ваљда би било мудро, паметно и нормално да тамо гдје не постоје одређене сагласности да се онда и не иде са нечим попут тога да ћете организовати изложбу или неки други догађај, написати неко писмо", рекла је Цвијановићева.

Она је новинарима у Костајници рекла да је било и примјера да напишу писмо у име неких институција, иако никада нису добили сагласност од осталих у институцијама.

"БиХ је сложена, наша унутрашња политика је сложена, а самим тим мора бити сложена и спољна политика. При томе треба имати мјере и водити рачуна, што нажалост у Сарајеву није био случај", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не треба никога провоцирати, али да треба водити рачуна ко кога представља и зашто.

"Нама требају партнери овдје са којима можемо да градимо будућност и да разговарамо о свим важним темама, а не непартнери са којима требамо потрошити све политичко вријеме да бисмо опет констатовали на крају неког мандата како се ми не слажемо. Ми то знамо да се не слажемо, али требамо онда радимо на томе на чему се слажемо, па да онда тај дио посла урадимо", рекла је Цвијановићева.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је, без неопходне сагласности Предсједништва БиХ, писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у сједишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, "геноциду у Сребреници".

Овим Турковићева, заједно са амбасадором БиХ у Мисији Уједињених нација у Њујорку Свеном Алкалајем, припрема нови дипломатски скандал и шокантан потез, пише "Глас Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана