Цвијановић: Првог марта 1992. године срушене тековине 25. новембра

Срна
Цвијановић: Првог марта 1992. године срушене тековине 25. новембра

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да становници БиХ данас живе у дејтонској уставној поставци, која је донијела мир и успоставила уставноправни и политички систем у БиХ.

"Иако ту дејтонску уставну реалност поједини упорно настоје игнорисати, моја обавеза је да се придржавам и устава и закона, и тако ћу се понашати и као српски члан Предсједништва БиХ, као што сам се придржавала и на свим претходним функцијама које сам обављала", поручила је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише чињеницу да се у Републици Српској прославља дан када је парафиран Дејтонски споразум и успостављен мир, а у ФБиХ 25. новембар, Цвијановићева је одговорила да БиХ нема закон о празницима којим би се утврдио, између осталог, и дан државности или национални празник, о чему је јавност могла слушати у синоћњим излагањима Дениса Бећировића и Жељка Комшића.

"Стари идеали и стари датуми срушени су трагичним сукобима који су се дешавали почетком 90-тих и то од оних који се данас позивају на тековине ЗАВНОБиХ-а. Првог марта 1992. практично су и симболички срушене тековине 25. новембра и зато ниједан од та два датума није, нити може бити заједнички празник у БиХ", поручила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана