Цвијановић: Постоје они којима у глави станује рат

Срна
Цвијановић: Постоје они којима у глави станује рат

ПРИЈЕДОР- БиХ у којој нико никоме није непријатељ, у којој се никоме не одузимају права и у којој слушаш саговорника шта говори јесте БиХ у којој се може кретати и напредовати, изјавила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је рекла да је Република Српска стабилна, али да је нестабилна БиХ, те да би било далеко лакше да се живи у окружењу гдје се може осјетити стабилност на неком ширем терену.

-У оваквој држави се то не може, ако имате такву острашћеност и ако постоји они којима у глави станује рат. Нема искрених односа, разумијевања, жеље да се превазиђу одређени проблеми, да се из прошлости извуку поуке и видимо како прагматично можемо да организујемо будућност. Не говорим о будућности пуној љубави, али морамо бити практични и прагматични и користити све оно што имамо да би два ентитета живјела у миру, да би функционисали и користили могуће погодности које се налазе на нивоу БиХ. То је моја визија суживота. А визија у којој вас неко малтретира, мрцвари, не да вам да живите, да се финансијски опоравите, политички да ђелујете стабилно... не признајем такво окружење, зато што је то оптерећење, а не олакшање - нагласила је Цвијановићева.

Она је за Телевизију Приједор рекла да се о томе мора отворено причати, иако је свјесна да са друге стране нема саговорника, зато што су навикли да увијек направе галаму, ослоне на раме неког странца и траже да неко брани оне вриједности које не станују у БиХ.

-Република Српска иде напријед и то нервира многе. Не смијемо заустављати развој Републике Српске - поручила је предсједник Српске.

Она је навела да не види никакав напредак БиХ.

-Ми имамо високог представника који каже да је Република Српска оптерећење за БиХ. То је безобразлук. Спрега политичког Сарајева и међународне заједнице је таква да брани неки суверенитет и територијални интегритет - рекла је Цвијановићева, упитавши „какав суверенитет ми бранимо у земљу у којој високи представник може да ради то што ради“?

Цвијановићева је рекла да држава показује свој суверенитет и интегритет и то да нешто добро ради онда када све држи у својим рукама.

Циљ - обезбиједити новац за повећање плата

Жељка Цвијановић истакла је да је циљ републичке власти да и даље повећава плате и да има новац за кризне ситуације.

- Много је тешких изазова стало у ових годину дана - да не оставите дјецу без образовања, радника без могућности да заради своју плату, послодавца без могућности да раднику обезбиједи плату, здравственом раднику да ради у ненормалним условима, али ме радује чињеница да, сваки пут када уђемо у кризну ситуацију, Република Српска покаже капацитет да управља и излази из кризе и да рјешава ствари. То је огроман потенцијал и капитал - нагласила је Цвијановићева.

Она је најавила да ће у наредном периоду бити повећане плате за здравствене раднике, просвјету и полицију, али да се још преговара на који начин.

-Идемо у том правцу и то поново показује да и у тешко вријеме можемо да размишљамо о повећању плата. Поред ових категорија, морамо водити рачуна о томе да се повећава стандард људи који раде у приватном сектору. И ту налазимо одређена рјешења - рекла је предсједник Српске.

Она је навела да Република Српска показује свој капацитет и тако што је нашла начин да обезбиједи средства и не буде уцјењивана од ММФ-а, ни од било кога другог и да има ликвидност буџета.

- Изашли смо по други пут на међународно тржиште капитала и то је велика ствар. Република Српска, по питању нивоа задужености, у односу на земље окружења, не налази се у категорији критичних земаља, а с друге стране обезбјеђујемо новац да можемо функционисати, истовремено похарани недаћом која траје више од годину дана - истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су институције стабилне, функционише Влада и Народна скупштина, те да је добро што постоји веза са људима из Српске који обављају функције на нивоу БиХ, што раније није био случај.

- На нивоу БиХ имали смо људе из структуре СДС-а и ПДП-а и то је било веома лоше искуство. Било је ситуација када смо требали да обезбиједимо новац за Републику Српску, а представници из Српске нађу начин да блокирају тај новац. Биле су невјероватно отежавајуће околности... - подсјетила је Цвијановићева.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у Српској, Цвијановићева каже да се она стабилизује, али забрињава чињеница да је све већи број људи са тежом клиничком сликом.

Она је нагласила да је Република Српска ушла у све могуће аранжмане да би обезбиједила вакцине и по томе се види њена предност у односу на друге.

-Ми смо то организовано урадили и све моје похвале иду за активности институција и за Владу. То је значило да на вријеме правите аранжмане и уплаћујете средства без калкулисања. Сада имамо вакцинацију која тече у континуитету и то је сада најважније. Наравно, вољела бих да имамо и више вакцина, али важно је да се процес одвија широм Републике Српске, што ће нам вратити сигурност и шансу да организујемо своје послове и животе као што смо то чинили раније - рекла је предсједник Српске.

Планирана реализација бројних пројеката у Приједору

Жељка Цвијановић изјавила је да је Приједор један од најважнијих градова у Српској у којем је, уз подршку локалне и републичке власти, планирана реализација бројних инфраструктурних пројеката.

Подсјетивши да су широм Српске изграђене бројне болнице, Цвијановићева је рекла да су биле и одређене интервенције када је ријеч о болници у Приједору, али да треба направити још боље услове за пацијенте и здравствене раднике.

- Када је ријеч о путној инфраструктури, поред стратешки важног пројекта, као што је ауто-пут, ми смо се договорили да зађемо у мјесне заједнице и да неке друге путне комуникације ставимо у бољу функцију. То би требало да значи бољу повезаност мјештана који живе у одређеним мјесним заједницама са центром града. Преко ауто-пута, сам град биће боље повезан са Бањалуком и даље према Србији. Наша стратешка опредјељеност је да све тачке у Републици Српској повежемо путевима, ауто-путевима, брзим саобраћајницама - истакла је Цвијановићева.

Она је за Телевизију Приједор навела да је договорена изградња вртића у овом граду, за шта је као предсједник Републике посебно заинтересована и гдје може дати свој допринос.

- С обзиром да постоји велики број родитеља који чекају мјесто за своју дјецу у вртићу, тај проблем морамо отклонити да би они лакше могли да се организују - рекла је Цвијановићева и додала да се у Приједору постепено отклањањају и проблеми и недостаци када је ријеч о школским објектима.

Она је додала да је приликом недавне посјете овом граду обећала помоћ за санација одређених школских објеката како би и сеоска подручја имала исте услове у односу на градске средине.

- Настојимо пуном паром да повежемо расположиве капацитете републичких и градских институција, и да се ти резултати виде. Имам заиста велика очекивања када је ријеч о Приједору који има капацитет, потенцијал, стратешку и географску важност. У Приједору препознајем опредијељност да направимо додатне искораке како би побољшање осјетио сваки Приједорчанин - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да постоји снажна опредијељеност градских власти да врате Љубији све што је могуће од садржаја и услова за живот, те да у томе имају њену, као и подршку Владе Републике Српске, јер становници Љубије то заслужују.

- Развијајући Српску, водимо рачуна да се инфраструктурни пројекти реализују широм Републике и да ниједна средина не буде изостављена. Љубија у бившој земљи није била мало мјесто и њој треба вратити све што је могуће, од садржаја и изгледа, јер прилично тужно дјелују многе ствари које сам видјела на лицу мјеста - рекла је Цвијановићева, наводећи да ће градска и републичка власт заједно радити и развијати Љубију.

Она је изразила задовољство чињеницом да су на челу Приједора млади људи.

-Препознајем ту енергију и упорност у Приједору и дајем подршку тој младој екипи и желим да Приједор осјети благодети добре, тијесне сарадње између Републике и Града - истакла је предсједник Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана