Цвијановић: Поносни на Војску Српске, приоритет очување Републике

Срна
Цвијановић: Поносни на Војску Српске, приоритет очување Републике

ГАЦКО - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да сви треба да буду поносни на Војску Републике Српске и да приоритет треба да буде очување Српске и слободе коју су борци дали.

"Без обзира шта у животу радили и чиме се год бавили и колико год имали неслагања према одређеним политичким ставовима, оно што се не смије макнути са приоритета број један је да чувамо Републику Српску", рекла је Цвијановићева новинарима у Гацку поводом Дана Војске Републике Српске.

Цвијановићева је поручила да сви са посебном пажњом треба да се опходе према борцима који су омогућили слободу српском народу.

"Моје поштовање иде према свим војницима Републике Српске. Оно што је главно и што је светиња треба чувати", рекла је Цвијановићева, истакавши да су многи борци оставили своје животе или остали без дијелова тијела бранећи слободу.

Она је изразила задовољство што Влада Републике Српске годинама развија програме подршке, запошљавања и давања борцима, јер су многи током претходних година суочени са проблемом незапослености.

"Поштујем све што ради Трећи пјешадијски (Република Српска) пук који његује традицију, сјећање и понос на Војску Републике Српске", рекла је Цвијановићева након што је положила вијенац на Споменик палим борцима Војске Републике Српске под називом "Круна гатачким јунацима" и посјетила и Спомен-собу палим борцима отаџбинског рата.

Он је изјавила да је сигурна да људи широм Републике српске цијене своју слободу и да воле своју Републику Српску.

Цвијановићева се претходно данас састала са начелником Гацка Огњеном и руководством општине, те јутрос у требињском насељу Мркоњићи, родном селу Светог Василија Острошког и Тврдошког, присуствовала првој литургији у новоизграђеном Духовном центру, коју је служио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана