Цвијановић: Неопходан механизам координације ради усклађувања са актима ЕУ

Срна
Цвијановић: Неопходан механизам координације ради усклађувања са актима ЕУ

Златибор - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас на Златибору да би БиХ, успостављањем система координације између различитих нивоа власти, далеко ефикасније и боље успјела да усклади домаће законодавство са прописима ЕУ, али и да организује све друге активности које имају интеракцијски карактер.

Након предавања о теми "Мјесто права ЕУ у правном систему БиХ и Републике Српске", које је одржала у оквиру 15. Зимске школе европског права на Златибору, Цвијановићева је изјавила новинарима да процес интеграција јесте комплексан и тежак, али да се, ако се донесе адекватан механизам координације, онда може говорити о једном организованом кретању ка ЕУ, а у оквиру тога о организованом стварању правног амбијента који треба да буде онакав какав је сада у систему ЕУ, у коју БиХ жели да уђе.

Она је и током данашњег предавања указала на чињеницу да се питање процеса интеграција, као и многа друга питања која се односе на функционисање БиХ, везују за једну веома важну ствар, а то је дефинисање механизма координације.

"То је и главна порука овог предавања. Много ствари је у БиХ судбоносно везано за механизам координације и сва очекивања су везана управо за то, јер је механизам координације изузетно важан да бисмо могли да проводимо Споразум о стабилизацији и придруживању, те да се на адекватан начин односимо према изради програма интегрисања", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила и да је БиХ једина земља у регији која нема изграђен програм интегрисања.

"Просто га нема изграђеног, а у програм интегрисања треба да евидентирате обавезе, ко су носиоци обавеза и да видите на који начин и ко ће усклађивати шта од свог законодавства. Ако немамо механизам координације, немамо ни програм интегрисања", упозорила је премијер Српске.

Она је истакла да је Република Српска далеко спремнија од Федерације БиХ за европске интеграције и то не само у погледу усклађивања домаћег законодавства са регулативом ЕУ, него и у институционалном смислу.

"Све институције Српске, сва наша министарства, као и друге институције изван Владе, апсолутно су способне да проводе одређене ствари у процесу интегрисања. Наравно да никада не можете имати довољно кадра, нити да будете довољно капацитирани за то, али ја говорим о фази у којој се ми сада налазимо - фази придруживања. Када пређемо у фазу приступања чињеница је да ће бити потребно ојачати институције", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је процес европских интеграција саставни дио институционалног живота Српске, што је чини много другачијом у односу на сваки други ниво власти, без обзира да ли је ријеч о нивоу БиХ, Федерације БиХ, Брчко дистрикта или кантона.

Премијер Српске је навела да је у оквиру данашњег предавања указала на неколико веома битних ствари, а првенствено да је сам процес усклађивања домаћег законодавства са регулативом ЕУ превише сложен процес.

"Ако још тај сложени процес ставите у контекст БиХ, онда тек можете да схватите колико ту може да буде компликација и потешкоћа... Такође, указала сам и како изгледа та диспропорција у оквиру БиХ и то само зато што нисмо могли да се договоримо на који начин ћемо вршити усклађивање домаћег законодавства. Ми у Српској смо се опредијелили да сами радимо тај посао, али и да будемо отворени за све разговоре којима би требало да дођемо до ове координације и да знамо како ћемо се понашати у будућем периоду", појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да је обавеза и Владе и парламента да се одређени правни акти могу разматрати само уколико тај акт има одговорајућу пратећу документацију која се односи на ниво његове усклађености са прописима ЕУ.

"Саставни акт сваког закона, сваког подзаконског акта и стратешког документа јесте оцјена усклађености и изјава усклађености. Већина наших аката, која су прошла ову процедуру, дјелимично је усклађена и оно што је веома добра ствар јесте чињеница да смо ми дјелимично усклађујући одређене прописе заправо водили евиденцију о томе шта су то друге ствари које ћемо морати у неком другом кораку или у будућем периоду ускладити, што значи да смо већ направили неки свој 'мини скрининг' само за Српску", прецизирала је Цвијановићева.

Она је рекла да би жељела да се исто дешава и са партнерима у оквиру БиХ и да се понашају на исти начин. "Нажалост, у Федерацији БиХ је све донедавно усклађивање вршено само на основу одређених појединачних пројеката, није било системског приступа какав је био у Републици Српској од 2007. године", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је веома значајна чињеница што је Република Српска почела процес усклађивања законодавства скоро годину дана прије него што је закључен Споразум о стабилизацији и придруживању који је прописао обавезу усклађивања.

"То значи да је Српска годину дана прије почела да се припрема и усклађује законодавство, као и да вјежба своје структуре за овај тежак и обиман посао", напоменула је премијер Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана