Цвијановић: Народна скупштина најпозваније мјесто гдје се штите надлежности Српске

Срна
Цвијановић: Народна скупштина најпозваније мјесто гдје се штите надлежности Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Народна скупштина најпозваније мјесто у којем треба да штити Српска, њене надлежности и да се успротиви измјени Дејтонског споразума.

Цвијановићева је подсјетила да су високи представници годинама извртали Дејтон, наметали одређена рјешења, доносили законе, наметали измјене Устава односно уставног система у оквиру БиХ, превасходно интервенисали према енитетима и Републици Српској.

Она је рекла Срни да су том праксом, измјенама Устава на начин који није процедуралан, почели да се баве у оквиру Уставног суда, па је и логично размишљати да је неопходно имати институционалан одговор.

Цвијановићева сматра да је Народна скупштина најпозванија институција у којој сједе директно изабрани представници народа и најпримјереније мјесто у којем може да се дебатује о свим стварима, али и доносе адекватне одлуке.

“У крајњем случају то је мјесто у којем ми треба да заштитимо себе, своје надлежности, кажемо своје мишљење, ставове и коначно успротивимо се ревизији Дејтона, његовој измјени на начин како се дешавала узурпирањем овлаштења од стране високих представника, а потом искривљеном праксом Уставног суда БиХ”, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да у том суду сједе три стране судије и да су заједно са бошњачким судијама учинили гласачки блок и много година доносили одређена рјешења која погодоју бошњачкој политици.

Према њеним ријечима, веома је чудно, неодговарајуће и за сваку осуду да постоји институција која треба да штити уставност, а она у суштини мијења уставна рјешења.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, присуствовала је вечерас изборној конвенцији мјесног одбора СНСД-а у бањалучком насељу Лауш.

Очекујем усвајање у парламенту Српске свега што је Влада конципирала

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да ће на предстојећој сједници Народне скупштине Српске бити усвојено све што је Влада Српске конципирала и обезбиједила нека нова рјешења у складу са потребама данашњице.

“Влада Републике Српске предано ради свој посао. У оквиру Народне скупштине Републике Српске имамо стабилну скупштинску већину људи који су одговорни и свјесни свих изазова пред нама”, рекла је Цвијановићева Срни.

Она је истакла да су сви закони које треба усвајати у Народној скупштини Републике Српске припремљени да би креирали неки бољи амбијент и да би се могли носити са одређеним проблемима.

Цвијановићева је напоменула да је пандемија вируса корона донијела многе изазове, али исто тако захтијевала од институција Републике Српске различите законодавне интервенције.

“Као предсједник Републике Српске морала сам у једном моменту да замјењујем онај редовни рад Народне скупштине Српске. Знам колико је то велика одговорност”, навела је Цвијановићева.

Народна скупштина Републике Српске разматраће у уторак, 28. септембра, приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, те више нацрта закона из области економије.

Скупштинска већина у Бањалуци зна шта су потребе грађана

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић не бави ничим конкретним и изразила задовољство због чињенице да СНСД у Бањалуци има скупштинску већину у којој су одговорни људи који знају шта су потребе тог града.
Цвијановићева је изјавила Срни да су људи који чине скупштинску већину у Бањалуци велики корективни фактор свим “лудостима” које доживљавају од градоначелника.

“Вјерујем да ова већина ради исправно свој посао и да доноси све акте које је неопходно донијети да би наши грађани у Бањалуци преживјели ово једно врло смијешно политичко вријеме са врло неспособним и неодговорним градоначелником”, рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она сматра да је Драшко Станивуковић докон градоначелник и да што прије треба поново да буде у опозицији.

Коментаришући најављене протесте опозиције и ширење дезинформација од бањалучког градоначелника чиме ствара панику, Цвијановићева је навела да је Станивуковић требао да протестује када је високи представник Валентин Инцко наметнуо закон којим се забрањује рећи оно што се мисли.

“Могао је да протестује /Станивуковић/ када је одузимано пољопривредно земљиште и сада када се дрзнуо да нам о шумама Републике Српске своје одлуке даје Уставни суд БиХ, у којем сједе три странца”, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да има много тога због чега је потребно дићи глас, али да су бесмислени разлози због којих Станивуковић жели да протестује.

“То су ствари које њему служе за привлачење пажње и за одвлачење наше пажње на чињенице да се тај човјек апсолутно не бави ничим конкретним”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је посљедњих недјеља прошла већину мјесних заједница у Бањалуци и да су сви грађани рекли да се није ништа помакло са мртве тачке и да је све што је икада рађено у мјесним заједницама рађено за вријеме мандата СНСД-а.

“Од како је ова нова власт са градоначелником ту они немају ни најобичније посјете, а камоли да је неко евидентирао одређене потребе и рекао грађанима када ће шта доћи на ред и када ће бити ријешени њихови проблеми, а које бисмо ми, да смо добили позицију градоначелника Бањалуке, увелико рјешавали, како смо то чинили у претходном периоду”, рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана