Цвијановић: Народна скупштина - камен темељац оснивања Српске

Срна
Цвијановић: Народна скупштина - камен темељац оснивања Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Народна скупштина Републике Српске, носилац уставотворне и законодавне власти и највише представничко тијело, најстарија институција Српске и представља камен темељац оснивања и развоја Републике.

“Основана на данашњи дан давне 1991. године као Скупштина српског народа, била је израз воље Срба да остану на овим просторима. Један је од главних стубова Републике Српске и тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима за друштво у коме живе”, изјавила је предсједник Српске Срни поводом 29 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.

Цвијановићева је оцијенила да је републички парламент прошао тежак пут, непроцјењиво доприносећи формирању и свеобухватном развоју Републике Српске и активно учествујући у спровођењу Дејтонског мировног споразума у корист свих народа БиХ.

“Темељ њене уставности, успостављен прије 29 година, обавезује нас да чувамо и његујемо вриједности на којима Српска почива и развијамо је као модерно демократско друштво у којем се поштују права и слободе и појединца и колективитета”, поручила је предсједник Републике.

Она је поводом овог, за све у Републици Српској значајног датума, упутила искрене честитке предсједнику Народне скупштине и посланицима, са жељом да и у времену пред нама наставе да доносе важне и промишљене одлуке у интересу свих грађана.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је на данашњи дан 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана