Цвијановић након састанка са Гонзалесом: Српска за дијалог, очување мира и стабилности

Срна
Цвијановић након састанка са Гонзалесом: Српска за дијалог, очување мира и стабилности

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић током састанка у Бањалуци са државним секретаром Шпаније за ЕУ Хуаном Гонзалес-Барба Пером изразила је пуну опредијељеност институција Српске ка дијалогу, очувању мира и стабилности.

Цвијановићева је нагласила да од досљедног поштовања Дејтонског споразума и Устава БиХ зависе бројни реформски процеси, као и пуна функционалност заједничких институција у БиХ, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.

Током састанка је констатована потреба унапређења нивоа политичког дијалога у БиХ и хармонизованог дјеловања надлежних институција, како у погледу европских интеграција, тако и у контексту спровођења важних реформи у домену владавине права и побољшања социо–економске ситуације у оба ентитета.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска посвећена европском путу, у складу са правилима усаглашеног механизма координације европских интеграција у БиХ, који подразумијева пуно поштовање уставног поретка и надлежности различитих нивоа власти у БиХ.

На састанку је било ријечи о 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије за БиХ, потреби заузимања реалног и прагматичног приступа у погледу њиховог испуњавања, те неопходности избалансираног приступа званичног Брисела према интересима сва три конститутивна народа у БиХ.

На састанку је било је говора о актуелним политичким изазовима у Републици Српској и БиХ, те импликацијама на процес европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана