Цвијановић: Конзистентне политике Србије и Српске

Срна
Цвијановић: Конзистентне политике Србије и Српске

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да оно што ради Република Српска неће бити у функцији угрожавања било каквих интереса Србије, као и да зна да оно што ради Србија није ни у каквој функцији угрожавања интереса Српске.

“Ми смо дио глобалне политике и не мислим да је оптерећење за Србију оно што радимо у Републици Српској, нити је оптерећење за Српску оно што ради Србија. Гдје год је могуће наше политике су врло конзистентне”, рекла је Цвијановићева вечерас за “Евроњуз Србија”.

Она је навела да Република Српска прати политику Србије када је ријеч о Косову и Метохији.

“Република Српска никада није урадила ништа против оног што је Србија дефинисала као свој однос према ситуацији која се односи на Косово”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Република Српска чинилац у доношењу одлука на нивоу БиХ и да одлука која не ужива пуни консензус или сагласност све три стране може буде блокирана.

“Вама је познато да су тамо Бошњаци и Хрвати жељели да се иде у признање Косова, па да је Милорад Додик као представник Републике Српске на нивоу БиХ рекао да то не долази у обзир, јер желимо да слиједимо политику Србије”, навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила и да је, када је Србија дефинисала свој став према НАТО, Република Српска рекла да ће и њен однос према том савезу бити базиран на политици Србије.

Цвијановићева је истакла да Република Српска признаје територијални интегритет Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији.

“И ту смо врло сагласни. То је од почетка позиција са којом смо ми ушли као неко ко стоји са стране и трпи посљедице, а нема ништа са тим сукобом”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да постоји сагласност, везе, заједничка улагања и заједнички однос Републике Српске и Србије према бројим питањима.

“Природно је да једни о другима водимо рачуна, да смо једни другима подршка и да једни другима никада не бисмо нанијели неко зло или штету”, рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана