Цвијановић: Јачање веза са Србијом и унапређење сарадње остају приоритетни задаци

Срна
Цвијановић: Јачање веза са Србијом и унапређење сарадње остају приоритетни задаци

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да за Републику Српску, јачање веза са Србијом, као и унапређење сарадње, која је данас интензивнија него икада у прошлости, остају приоритетни задаци.

Цвијановићева је у говору на Свечаној академији поводом обиљежавања 15. септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бањалуци рекла да се данас када се у Српској говори о јединству не мисли на једноумље, нити на једностраначје, већ на окупљање с циљем заштите виталних националних интереса.

"Важан корак у очувању нашег идентитета биће усвајање Закона о заштити, очувању и употреби српског језика и ћириличног писма у скупштинама Србије и Републике Српске. Заштита идентитета је наш заједнички интерес и наше неотуђиво право које остварујемо без намјере да било кога угрозимо или оштетимо. Напротив, желимо мир, стабилност и просперитет, како нашим грађанима, тако и свима другима у региону", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће без обзира на бесмислене опструкције из Сарајева, бити настављена реализација стратешких пројеката, попут изградње аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијела, као и ауто-пута Бањалука - Београд.

"И сигурно никога нећемо питати ни у Сарајеву, ни било гдје у свијету, да ли ћемо достојно обиљежити мјесто најмасовнијег страдања нашег народа у историји градећи светилиште и меморијални центар у Доњој Градини!", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је "наша обавеза да, цијенећи оно што нас је научила прошлост, радимо у име будућности".

"Зато је важно да развијамо Републику Српску и да чувамо њену стабилност", додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, од како је свијета и вијека, историја свих народа проткана је искушењима, поразима, страдањима, али и побједама и славним тренуцима.

"Ипак, чини ми се да ни једном народу историјска судбина није толико испреплела пут искушења и страдања са путем побједе и васкрса, као нашим сународницима који су на леђима изнијели Цер, Колубару, албанску голготу, плаву гробницу и пробој Солунског фронта", навела је Цвијановићева.

Она је указала да данашњи празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Република Српска и Србија обиљежавају другу годину заредом, у част српске војске која је прије тачно 103 године, заједно са савезничким снагама, кренула у одлучујући пробој Солунског фронта с циљем повратка окупираним огњиштима и коначног ослобођења отаџбине.

Цвијановићева је истакла да о посвећености, херојству и надљудским подвизима најбоље свједочи то што је незаустављива побједничка војска, сламајући успут отпор непријатеља, за само 45 дана прешла више од шест стотина километара.

Она је додала да се српска тробојка поново завијорила у Београду, али и у Приштини, Нишу, Подгорици, Бањалуци, као и у свим другим крајевима ослобођене земље.

"Ови јунаци ослободили су отаџбину, а свима нама оставили су и непроцјењиве историјске лекције. Једна од најважнијих говори о јединству", додала је Цвијановићева.

Она је указала да су се раме уз раме са сународницима из Шумадије, Поморавља, Рашке, Косова и Метохије и других дијелова Србије, борили бројни добровољци из Херцеговине, Крајине, Лике, Подриња, Посавине, остављајући све идеолошке, политичке, регионалне и друге разлике у сјени свесрпског јединства, националне заставе и слободе.

"Нека нам овај празник, сада и убудуће, буде повод да славимо слободу и поносно истакнемо нашу заставу. Нека нас подсјети и на најславније странице наше историје, које смо као народ исписали онда када смо били сложни и јединствени. Живјела Република Српска! Живјела Србија!", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана