Цвијановић: Избори се требају одржати; Санкције усмјерене према онима који говоре истину

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Мислим да требамо одржати изборе и Српска је за њих спремна, поручила је Жељка Цвијановић предсједница Српске и истакла да апсолутно разумије фрустрацију коју показује највећа хрватска политичка партија у БиХ.

Оно што је ХДЗ тражио, сматра Цвијановић, требало је уважити, јер Устав БиХ дао је право на конститутивност и равноправност, па тако и хрватски народ има право на легитимног представника.

- Жалим што нису успјеле све те иницијативе и што се није дошло до рјешења јер би се тиме релаксирала ситуација у БиХ. Народ би био у комотнијој позицији и вјероватно би доживљавали БиХ као мјесто гдје се може живјети заједно, договарати и доћи до рјешења која су добра за све - истакла је Цвијановић гостујући у емисији Телеринг.

Цвијановић, која је и потпредсједница СНСД-а, сматра да је ова партија показала своју опредјељеност да избора буде.

- Ми желимо да избора буде, али и даље разумијемо да постоји проблем између бошњачке и хрватске политичке компоненте да се дође до одређених одговора. Вријеме цури и ту смо гдје смо, али мислим да ће избора бити - поручила је она.

Сматра да њено и учествовање Милорада Додик на изборима није упитно и не би смјело да буде предмет одлучивања високог представника, чак и када би његов мандат имао легитимитет.

Савјет министара БиХ јуче није усвојио средства за одржавање избора.

Санкције усмјерене према онима који говоре истину

Институције Републике Српске не сметају никоме у БиХ, осим онима који мрзе Српску, а да су санкције усмјерене према онима који у БиХ говоре истину, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. 

- Истина је да има много проблема које су проузроковали домаћи фактори, али би ти проблеми били далеко мањи да се нису петљали међународни који сада уводе санкције -рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о санкцијама која јој је увела Велика Британија, Цвијановић каже да је то више знак немоћи и одсуства реалности међународних фактора да се баве реалним стварима.

- Тотално су неспремни да разумију реалности у БиХ. Пошто немају рјешење за проблеме које су углавном сами проузроковали, нити визију БиХ каква она може да успије, онда се обрачунавају на овај начин - поручила је она и нагласила да све вријеме заговара уставни поредак БиХ.

- А,  да су у образложењу санкција наведене небулозе, те да је срамно рећи да је она пријетња нечему што се зове регионални мир и стабилност - поручила је она.


Нетачни наводи о увођењу санкција Русији

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да није донесена никаква релевантна одлука пред релевантним органима или институцијама БиХ задуженим за спољну политику о увођењу санкција Руској Федерацији те навела да су нетачни наводи у појединим медијима да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик увео санкције Русији.

"Предсједништво БиХ није се бавило питањима која би могла да продукују неки став или платформу која би требало да послужи у свијету да спроводи ту политику", рекла је Цвијановићева и нагласила да формално нема домаће одлуке у том смислу.


Криза у Украјини и економска ситуација

Говорећи о кризи у Украјини, Цвијановићева је навела да је овај свијет постао такав да у њему нема праве дипломатије и, нажалост, примјењује се сила.

"Једна сила је оружана, а с друге стране имате силу која се огледа кроз различите санкције које погађају сваког човјека", истакла је Цвијановићева наводећи да Република Српска не жели никоме рат, нити да учествује у било којем сукобу, као ни да слуша икога са стране, осим своје грађане.

Она је нагласила да ово вријеме носи појачану одговорност за институције Републике Српске које у овој ситуацији раде као велики тим када се мора обезбиједити стабилност и сигурност за грађане Српске.

"Покушавамо да дођемо до неких рјешења како би се поскупљења због ове кризе амортизовала кроз повећања плата, пензија, борачког додатка, социјалних давања те субвенција и подстицаја у пољопривреди", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да најаве да ће у Српској до краја трећег квартала ове године једнократну помоћ од 100 КМ добити борци, млади од 18 до 30 година и пензионери нису никакви предизборни трикови, како то тврди опозиција.

"Ова једнократна помоћ није први пут. Када сам водила Владу Републике Српске у два до три наврата смо имали једнократне помоћи и одређене интервенције када нису биле изборне године. То раде и друге Владе и у Србији и не видим у чему је онда проблем", каже Цвијановићева.

Визе за репрезентативке БиХ српске националности

Када је ријеч о одуговлачењу издавања виза од Амбасаде Велике Британије репрезентативкама БиХ српске националности у таеквондоу које су требале учествовати на сениорском првенству Европе у Манчестеру, Цвијановићева је навела да је то неприхватљиво те да је на сцени апсолутна дискриминација и сегрегација.

"Замислите колико је то кварно, тенденциозно и неприхватљиво да се визе издају репрезентативкама бошњачке, али не и репрезентативкама српске националности које долазе из Републике Српске", истакла је Цвијановићева за РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана