Цвијановић: Интерес Српске је да се удруже снаге на изборима у Сребеници и Мостару

Срна
Цвијановић: Интерес Српске је да се удруже снаге на изборима у Сребеници и Мостару

БАЊАЛУКА - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је интерес Републике Српске и свих политичких партија у Српској да удруже снаге и рационално дјелују када је ријеч о локалним изборима у Сребреници и Мостару.

Цвијановићева је истакла да је важно да политичке партије са сједиштем у Српској имају јасан став о локалним изборима у Сребреници гдје је важан заједнички наступ, као и у Мостару гдје се Срби очигледно ни за шта не питају.

У Бањалуци је почео састанак предсједника политичких партија и шефова клубова партија заступљених у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ о локалним изборима у Сребреници и активностима у вези са одржавањем избора у Мостару.

Састанку, поред Цвијановићеве, присуствују и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, који је и лидер Демоса, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је лидер СНСД-а.

На састанку су, између осталих, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СПС-а Горан Селак, генерални секретар ДНС-а Дарко Бањац, потпредсједник СДС-а Радо Савић и замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.

Састанак се одржава у Палати Републике.

Цвијановићева је уочи састанка рекла да  је његова намјера да се проба доћи до заједничког става.

- У оквиру долазећих локалних избора намеће се потреба заузимања одређених ставова и у погледу два додатна питања - Сребренице јер је стратешки важно одређење партија из Републике Српске и заједнички наступ, а потом и избора у Мостару, а у контексту одређених радњи - као прво споразума СДА и ХДЗ, те долазећих законодавних активности како би се отворио простор за одржавање избора у том граду након много година, али и односа и наступа партија из Српске, јер се Срби у том граду очигледно ни за шта не питају - рекла је Цвијановићева, одговарајући на питање Срне о чему ће бити ријечи на данашњем састанку.

Она је нагласила да се припреме за предстојеће локалне изборе одвијају у отежаним условима због епидемије вируса корона са којом и даље траје борба и која ће знатно измијенити и начин одвијања изборне кампање, али и због календара изборног процеса с обзиром на споран начин избора појединих чланови ЦИК-а, те нејасних рокова, односно датума одржавања избора.

Цвијановићева је истакла и да је однос страног фактора по питању ове двије локалне заједнице некоректан.

- Прво, јер су увијек заступали став да у Сребреници начелник мора бити Бошњак, а што се тиче Мостара, ту не показују интерес за положај Срба нити их сматрају релевантним за преговоре, док, рецимо силну енергију троше кад је ријеч о положају Бошњака у било којој локалној заједници у Републици Српској - рекла је предсједница Републике Српске.

Она сматра да је интерес Републике Српске и свих политичких партија у Републици Српској да удруже снаге и рационално дјелују по оба ова питања, и управо је то главни разлог сазивања данашњег састанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана