Цвијановић: Цвијановић: БиХ има будућност ако буде заснована на реалности, а не на илузији

Срна
Цвијановић: Цвијановић: БиХ има будућност ако буде заснована на реалности, а не на илузији

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да БиХ може имати будућност уколико буду уважени интереси свих њених конститутивних народа, а не само једног, те уколико буде заснована на реалности, а не на илузији.

“То подразумијева да се одређене ствари морају вратити у легалне и уставне токове. О каквој правној држави можемо говорити, ако нећемо поштовати највиши правни и политички акт? О каквој суверености можемо говорити, ако политичко Сарајево непрестано мољака моћне стране актере да се мијешају у унутрашње односе у БиХ и интервенишу на штету једног или чак два конститутивна народа? Све док је тако, будућност БиХ ће бити суморна”, изјавила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Република Српска је међународно верификована и призната са свим својим дејтонским ингеренцијама.

“Ми нисмо никакви побуњеници, нити са било ким желимо да разговарамо и преговарамо у категорији 'црвених линија'. Ми смо легалисти, имамо наше законе, имамо уставе Републике Српске и БиХ и инсистирамо на њиховом поштовању. Ако се ови принципи подразумијевају у свим озбиљним државама, зашто се не би подразумијевали и у БиХ”, рекла је предсједник Републике за франкфуртске “Вести онлајн”.

Говорећи о 25 година од Дејтонског споразума, Цвијановићева је истакла да је један од кључних елемената овог споразума био прекид оружаних сукоба, али не треба изгубити из вида да је овим споразумом, истовремено, дефинисан уставноправни поредак и унутрашње уређење БиХ.

“Једно без другога не би било могуће и због тога би било логично да је поштовање договора, односно слова Дејтонског споразума и његовог Анекса четири који представља Устав БиХ приоритет свих домаћих, регионалних и међународних актера који желе да виде мирну, стабилну и просперитетну БиХ”, рекла је Цвијановићева.

На питање шта је овај документ донио, а шта однио Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је Република Српска у Дејтонски споразум унијела свој субјективитет и све неопходне елементе државности које је до тада имала - територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница.

“Заузврат, добили смо мир и шансу да се у будућности развијамо као равноправан и међународно верификован ентитет у оквиру БиХ, са високим степеном аутономије и правом вета на заједничком нивоу на све одлуке које су штетне по наше интересе. У суштини, сви актери су у Дејтону морали да се одрекну својих максималистичких циљева, у циљу проналажења компромиса и постизања мира у БиХ”, појаснила је предсједник Републике.

Нажалост, истакла је она, овај договор никада није добио шансу да заживи, већ је убрзо наступио период правног насиља високих представника и одузимања Уставом дефинисаних надлежности ентитета, те њиховог преношења на ниво БиХ.

“Тај унилатерални, антидејтонски процес, реализован уз подршку појединих западних земаља, значајно је оскрнавио првобитни договор, чиме је трајно нарушено повјерење унутар БиХ, а самим тим и њена дугорочна перспектива. Посљедњих година, Уставни суд БиХ преузео је од високог представника праксу креирања рјешења, умјесто заштите уставности, чиме је искорачио из оквира својих надлежности”, појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о томе гдје је Српска данас, 25 година након Дејтонског споразума, Цвијановићева је рекла да је Република Српска демократска, те политички и институционално стабилна заједница, снажно утемељена у вољи српског народа и њених грађана и Република у којој сви живе слободно, без обзира на вјерску или националну припадност.

“Нераскидива веза која постоји између наших грађана и институција даје нам огромну снагу да истрајемо на путу одбране интереса Републике Српске, њеног јачања, као и свеукупног развоја. На том путу, још се суочавамо са бројним изазовима. Док ми из Српске инстистирамо на досљедном поштовању Устава, повратку на слово Дејтона, те враћању свих одузетих надлежности, политичко Сарајево наставља са опструкцијама, притисцима, те настрајима на Српску, њену имовину, интегритет, Дан Републике и слично.

Нажалост, живимо у дестимулативном окружењу и земљи апсурда у којој још много енергије усмјеравамо на одбрану неких елементарних, статусних и Уставом загарантованих права. Не зато што немамо довољно других проблема и изазова, већ због тога што бошњачки представници не одустају од својих нереалних циљева који подразумијевају стварање унитарне и грађанске БиХ”, истакла је Цвијановићева.

Говорећи о ревизији Дејтона, чему се Срби противе, предсједник Српске је рекла да је та прича нереална.

“Зашто бисмо ми пристали на било какав нови договор, када ни првобитни који смо договорили у Дејтону није испоштован? Цијена правног насиља, те једностраног и нелегалног урушавања Дејтонског споразума је тешко нарушено повјерење унутар БиХ. Они који су то радили, не питајући нас тада много, данас покушавају да легализују нови поредак који је настао на притисцима дијела међународне заједнице и антидејтонском дјеловању високих представника. Ми, као легалисти, уопште нисмо спремни да учествујемо у томе”, рекла је предсједник Српске.

Умјесто тога, нагласила је она, Република Српска жели да процес европских интеграција БиХ буде извјеснији и да нас свијет гледа кроз призму реалности, а не имагинације.

“Не желимо да будемо посматрани кроз матрицу неизбалансираног и неједнаког приступа према потребама сва три конститутивна народа”, закључила је Цвијановићева.  

Патријарх Иринеј показао пут који треба слиједити

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј доживљавао Републику Српску као свој дом, једнако као и Србију и својим промишљањима, дјелима и молитвама свима нама оставио завјештање да наставимо да његујемо дух јединства и заједништва српског народа.
Цвијановићева је нагласила да је Његова светост патријарх српски Иринеј био истински пријатељ Републике Српске и чест и радо виђен гост у Српској.

“Годинама је долазио да са нама обиљежи Дан Републике. Дијелио је са нама и тешке и срећне тренутке. Никада није одвајао Републику Српску и Србију, и захваљујући њему, народ са двије стране Дрине почео је много више да брине један о другом, да се сједињује, али и да његује културу сјећања на наше заједничке недаће и страдања”, рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева је истакла да ће Његову светост патријарха Иринеја памтити као изузетну личност, благе нарави и јаких ријечи, те као великог духовног вођу који је посветио живот изградњи слоге и мира међу људима, правди и мудрости.

“Као прави пастир, штитио је и уједињавао свој народ са обје стране Дрине и у дијаспори, ширећи љубав и доброту, те увијек позивајући на мир и саборност. Својом мудрошћу, племетишоћу и смиреношћу, у многим тешким тренуцима за наш народ, предано се борио да очува јединство и заједништво српског народа, Српску правословну цркву, увијек уважавајући државу”, истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да губитак патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија позива српски народ и цркву на још већу саборност, али и одговорност.

“И један и други су, испуњавајући своје задатке, мислим при том на очување јединства цркве и народа, оставили завјештање и показали пут који треба слиједити. Вјерујем да ће архијереји и Српска православна црква, као и много пута до сада, наћи најбољи начин да превазиђу искушења која су стављена пред њјих, али и пред све нас”, рекла је предсједник Српске за франкфуртске “Вести онлајн”.

На констатацију да се показало да пандемија ковид 19 не бира, с обзиром да су се од посљедица заразе вирусом корона упокојили и патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије, Цвијановићева је рекла да се показало да неочекивана пошаст 21. вијека погађа све - нације, државе, богате, сиромашне...

“Ово је заиста тежак период за све нас, али вјерујем да ћемо се, ако будемо дисциплиновани, заједно са нашим здравственим радницима, изборити са изазовима које је вирус корона ставио пред нас, а то је прије свега очување живота и здравља наших грађана. У том погледу, морам истаћи да је велики број наших грађана схватио озбиљност ситуације и дисциплинован је у погледу придржавања препорука надлежних органа. Наше институције су и прије саме појаве вируса у Српској, донијеле сет превентивних мјера, знајући да нећемо моћи да избјегнемо ово зло које представља палнетарни проблем”, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Република Српска била међу првима који су доносили ригорозне мјере, са циљем да избјегне најгори могући сценарио, додавши да је било и оних који су сматрали да су те мјере биле претјеране, али се показало да су оне дале резултате.

На питање каква је здравствена ситуација у Републици Српској, предсједник Српске је рекла да је прилично сложена, као и у свим земљама у Европи, истакавши да су Влада и здравствени сектор Републике Српске максимално одговорили на изазове.

“С обзиром да је број заражених повећан, и наша одговорност мора бити већа. Када кажем наша, мислим и на институције али и на сваког грађанина као јединку. Највећи терет од почетка епидимије носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, настрашнија ситуација.

Криза узрокована епидемијом вируса корона носи са собом различите изазове, али су институције Републике Српске, иако смо мање развијени у односу на многе земље у Европи и свијету, са далеко мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, одреаговали боље него неке развијене земље”, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је Српска успјела да набави потребну опрему коју није имала чак и у вријеме када је практично било немогуће доћи до респиратора и маски усљед огромне потражње.

“Велику захвалност дугујемо Србији, која нам је прва притекла у помоћ и дала подршку у виду медицинске опреме, прихватању најтежих болесника, али и редовном снабдијевању наших грађана, Кини, Русији и Европској унији. Република Српска је ишла у корак са изазовима и кроз период када смо уводили ванредно стање које је захтјевало нови активизам предсједника Републике у легислативном смислу, прошли смо без неких проблема”, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да здравствени сектор и даље трпи огроман притисак и може им се олакшати једино на начин да се сви придржавају прописаних мјера.

“Притисак трпи и привреда у овом моменту, иако је повећан број заражених, наше опредјељење је да све функционише и ради, али у оквиру прописаних мјера којих се морају сви придржавати. Сматрамо да је у овом тренутку погубно још више гушити привреду, али свакако да приоритет број један остаје сачувати животе и здравље наших грађана”, појаснила је Цвијановићева.

Нажалост, додала је она, опоравак од пандемије трајаће дуго у свим земљама свијета, па и у Републици Српској.

“Дубоко смо свјесни проблема са којима се суочава наша привреда у овако сложеном начину живота и рада, али и околностима на регионалном и европском плану, мислим при томе на наше традиционалне спољнотрговинске партнере на које ће пандемија такође, у економском смислу, имати негативне посљедице. Зато је важно што је Влада Републике Српске већ креирала одређене мјере чији је циљ подршка привреди и заштита радника”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, суштина је у томе да Република Српска остане ликвидна и да буџет буде у стању да извршава обавезе према корисницима, али и да се реализују зацртани пројекти, те да је веома важно да буде настављена комуникација Владе са социјалним партнерима и да се види на који начин се може кретати даље.

 

СНСД - једина политичка опција са шестоцифреним бројем гласова

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је СНСД једина политичка опција са шестоцифреним бројем гласова на протеклим локалним изборима, те да је порука велике већине гласача у Републици Српској да су задовољни политиком коју проводи ова странка заједно са својим коалиционим партнерима.

Цвијановићева је навела да постоје разлике од једне до друге локалне заједнице, те да ће се СНСД трудити да промијени приступ тамо гдје је резултат нешто лошији и да убудуће боље разумију потребе грађана.

“Сигурно је да у тим локалним заједницама нећемо забијати главу у пијесак, као /Мирко/ Шаровић који је у изборној ноћи отворио шампањац, упркос томе што је странка на чијем је челу освојила скоро 50 хиљада гласова мање него на прошлим локалним изборима”, рекла је потпредсједник СНСД-а.

Она је навела да је СНСД у 80 одсто општина и градова појединачно најјача странка са више од 200 хиљада гласова у цијелој Републици Српској, те да су једина политичка опција са шестоцифреним бројем гласова на овим изборима, док опозициони СДС, као друга странка по снази, има тек око 80 хиљада.

“Збир гласова свих опозиционих странака далеко је мањи од нашег појединачног резултата, не рачунајући гласове наших традиционалних коалиционих партнера.
Ако су ови егзактни подаци на нивоу цијеле Републике Српске изборни пораз, онда не знам како би морала да изгледа побједа”, рекла је Цвијановићева за франкфуртске “Вести онлајн”.

Она је навела да је СНСД изгубио мјесто градоначелника у Бањалуци, али је задржао статус најјаче странке, као и већину у Скупштини града.

Цвијановићева је рекла да јој је жао што готово нико од медија није ставио акценат на кључну реченицу предсједника СНСД-а Милорада Додика који је у изборној ноћи рекао да “Бањалуци са СНСД-ом није фалило до сада, а неће фалити ни убудуће”.

“Жао ми је то, јер је ријеч о јасној поруци која утишава непотребну галаму. Захваљујући политици СНСД-а, Бањалука је постала модеран и развијен европски град и наше је опредјељење да се даље развија, јер има велику перспективу”, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да СНСД у Бијељини, у којој сада нису добили градоначелника, нити су га раније имали, такође су најјача странка појединачно и имаће убједљиву већину у градском парламенту.

Са друге стране, нагласила је Цвијановићева, СНСД је добио градоначелничка мјеста тамо гдје их до сада није имао, а то су Приједор и Источно Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана