Цвијановић: БиХ нема надлежност у регулисању имовине

Срна
Цвијановић: БиХ нема надлежност у регулисању имовине

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у Народној скупштини Републике Српске да је спорна одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске важно питање које захтијева озбиљност власти и опозиције јер институције БиХ немају искључиву надлежност у регулисању питања имовине.

Цвијановићева је рекла да политичка питања треба рјешавати другом приликом, упитавши опозицију да ли има ишта антидејтонско, штетно и рушилачко у раније предложеним и усаглашеним закључцима од стране политичких лидера у Републици Српској.

"Иако се налазимо у озбиљном проблему којим се морамо позабавити, Скупштина је, по обичају, отишла неким другим током. То није изненађење, али јесте разочарење, с обзиром на то да је тема антидејтонско дјеловање Уставног суда, у којем одлучују стране судије, превише важна", рекла је предсједник Српске.

Она је подсјетила да је ово важно питање узимајући у обзир раније спорне одлуке институција БиХ и ОХР-а које су негативно третирале питања идентитета Републике Српске, попут укидања њених обиљежја.

"А, сада би требало да се узме и имовина. Суштина напада на Српску јесте да се Република доведе до тога да ничему не служи. То морамо заједнички да спријечимо", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је, прије получасовне скупштинске паузе дате на захтјев СДС-а, рекла да се Република Српска у закључцима позива само на досљедно поштовање Устава.

"Бунимо се јер су нам одузели права и што не желимо да ови проблеми дочекају сљедеће генерације", истакла је Цвијановићева током посланичке расправе на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, која се одржава на приједлог предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана