Цвијановић: Ако постоји суверенитет, показати га на дјелу

Срна
Цвијановић: Ако постоји суверенитет, показати га на дјелу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић подржала је иницијативу да у БиХ треба успоставити пуни суверенитет који подразумијева престанак страног интервенционизма, односно престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварање Канцеларије високог представника, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом.

"Ако кажемо да је БиХ суверена, онда то морамо да покажемо и на дјелу", изјавила је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву говорећи о приједлогу споразума о пуном сувернитету, који је јуче на састанку у Мостару партнерима у власти на нивоу БиХ представио лидер СНСД-а Милорад Додик. Цвијановићева је указала да је, позивати се на суверенитет, а немати га, прилично апсурдна ситуација.

Према њеним ријечима, споразум о пуном сувернитету проистиче из идеја и односа у Републици Српској, њених институција, а коначно и већине политичких странака које чине парламентарну већину. "Став већине политичких странака у Републици Српској јесте да домаће власти треба да буду власници политичких и свих других процеса и да смо ми ти који креирају амбијент овдје и који знамо и ко су законодавци и ко је извршна власт и ко судска власт.

Ми треба да одлучујемо о свему, без уплитања странаца, било да је ријеч о онима који као стране судије сједе у Уставном суду БиХ или неких легалних и нелегалних високих представника", навела је Цвијановићева. Цвијановићева сматра да је постало апсолутно апсурдно, понижавајуће и дегутантно да неки неизабрани појединац, ко год да је, може да се стави изнад демократски изабраних институција као што су то парламенти у БиХ.

Према њеним ријечима, вријеме је да се коначно каже да су то "наши парламенти", без обзира на то да ли је ријеч о Парламентарној скупштини БиХ или о ентитетским парламентима или о локалним заједницама и њиховим скупштинама, јер они доносе коначне одлуке и на изборима тестирају да ли су те одлуке исправне и у интересу грађана. "Суверенитет треба показати, а не о њему причати.

Мени прилично неприхватљиво дјелује да су они који се упорно позивају на суверенитет БиХ у намјери да га, кобајаги, очувају или надограде, заправо они који заговарају останак страних судија у Уставном суду БиХ и останак неких неизабраних странаца који треба да нам кроје капу овдје", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да су то неспојиве ствари. Она је појаснила да се споразум односи на то да људи изабрани у институције на легалан и легитиман начин треба да креирају амбијент живота и да преузму одговорност за све процесе, као и контролу над њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана