Цвијановић: Ако имовина не припада ентитетима, зашто су онда тражили да је се одрекнемо?

Срна
Цвијановић: Ако имовина не припада ентитетима, зашто су онда тражили да је се одрекнемо?

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је питање имовине једна од многобројних антидејтонских иницијатива које се у БиХ настоје реализовати у садејству политичког Сарајева и међународног фактора.

То нас је, каже Цвијановић, довело до још једног неуставног експеримента који је, као што је и до сад био случај, проузроковао политичку кризу.

На питање Срне да прокоментарише захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића упућен Правобранилаштву БиХ у којем тражи информацију шта је та институција предузела у погледу правне заштите "државне имовине" и имовинских интереса БиХ, Цвијановићева је одговорила да се Бећировић обратио у своје име, а не у име Предсједништва.

-Према томе, ријеч је о његовом приватном ставу, а не о званичном ставу институције - појаснила је Цвијановићева.

Она је указала да дјелује као да неко жели намјерно продуковати кризе, кроз упорно рушење дејтонског уставноправног поретка БиХ.

-Треба подсјетити да се у цијелом овом неуставном експерименту питање имовине првобитно односило на војну имовину, када је тражено да се таква имовина на територији два ентитета прекњижи на Министарство одбране БиХ.

Тиме се уствари тражило да се из власништва ентитета имовина пренесе у власништво БиХ - навела је Цвијановићева.
Будући да је Бећировић велики заговорник НАТО интеграција, рекла је Цвијановићева за Срну, вјероватно је упознат о закључцима НАТО самита у Талину из 2010. године, којима је од Републике Српске и ФБиХ тражено да у корист БиХ прекњиже своју непокретну војну имовину.

Да ентитети нису власници имовине, упитала је српски члан Предсједништва, зашто би тако нешто од њих било тражено?

-Онда је опет политичким акробацијама питање војне имовине проширено и на цјелокупну имовину. И то опет заједнички смишљеном акцијом међународног фактора и политичког Сарајева, у оквиру које је Уставни суд БиХ извођач радова - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, суштина је да не постоји уставни основ да се питање имовине регулише на нивоу БиХ, јер иначе не би било ни тражено од ентитета да је пренесу у власништво БиХ.

-Најкраће речено, ако имовина није ентитетска, зашто су онда тражили да је се одрекнемо - упитала је Цвијановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана