Ћук: Извлачи се огроман број мртвих

Срна
Ћук: Извлачи се огроман број мртвих

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Припадници Специјализоване јединице Цивилне заштите Републике Српске за трагање и спасавање из рушевина до сада су трагали за преживјелима на четири локације у разрушеном турском граду Кахранманмарашу, али су, нажалост, присуствовали само извлачењу великог броја мртвих, изјавио је Срни замјеник директора Цивилне заштите Српске Ненад Ћук.

Ћук је навео да Специјализована јединица из Републике Српске ради са припадницима Турске агенције за заштиту и спасавање који добијају информације о могућим преживјелим лицима и са њима иду на ту локацију.

"На терену ради тешка механизацију, пошто је ријеч о стамбеним зградама, гдје су бетонске плоче једна на другој. Не можете ни замислити како је све поклопљено. Раде се бушења, па се покушава помјерати плоча по плоча, како би се дошло до некога. Јуче смо били на три-четири локације и нажалост све што смо видјели је извлачење огромног броја мртвих", испричао је Ћук.

Он је навео да се о броју мртвих нико и не усуђује говорити.

Према његовим ријечима, екипа Цивилне заштите Српске данас одлази у сами центар града гдје је било и највеће разарање.

"Тешка машинерија све више долази у град. Прва два дана је владала велика конфузија, с обзиром на овако разоран земљотрес. Турци се сада боље организују, довлаче све више стамбених контејнера. Читаву ноћ смо слушали како на аеродроме слијећу авиони са хуманитарном помоћи - душецима, ћебадима, водом за пиће, хигијенским потрепштинама", каже Ћук.

Он је додао да у граду нема струје и да је комуникација отежана, а да су јуче током цијелог дана осјећали слабије потресе, што значи да се тло још није смирило.

Земљотрес магнитуде 7,8 степени Рихтерове скале, са неколико снажних накнадних потреса, погодио је у понедјељак, 6. фебруара, дијелове Турске и Сирије.

Број жртава разгорног земљотреса у Турској повећан је на 12.873, а према најновијим подацима повријеђено је 62.937 људи, саопштено је из Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама.

Јовановић: Потресне сцене, не зна се гдје прије помоћи

Спасиоци из Републике Српске свједочили су потресним сценама трагедије која је задесила људе у турском граду Кахранманмарашу који је био епицентар разорног земљотреса, гдје су се зграде слијегале "као тост сендвич" и готово да се не зна гдје прије помоћи, изјавио је Срни спасилац из Бијељине Ненад Јовановић.
Јовановић је рекао да је тренутно једна екипа Цивилне заштите Републике Српске у центру Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама /АФАД/ гдје се дијеле задаци спасилачким екипама, док је прва екипа већ раније јутрос отишла на терен.

"Центар АФАД-а је на 10 километара од града Кахранманмараша. Много је овдје људи и спасилачких екипа. У граду нема ни сигнала нити мреже", рекао је Јовановић и истакао да нема повријеђених из редова спасилаца из Српске.

Према његовим ријечима, јуче су свједочили потресној сцени гдје човјек држи мртво дијете од двије-три године у рукама и плаче, не дозвољавајући да га ико узме.

"Гдје год смо били - мртви људи су проналажени. Сцене су нереалне, зграде су се слијегале као тост сендвич. Човјек не зна гдје би прије отишао да нешто ради", рекао је Јовановић.

Он је навео да се на терену ради са тешки машинама, багерима, али се прво провјерава, лупа куца и загледа да ли има неко под рушевинама.

Јовановић је рекао да је на почетку ове хуманитарне мисије Цивилне заштите Републике Српске у Турској срео колегу из Турске који му је био инструктор на обуци за спасавање из рушевина.

"Синоћ ми је помогао. С обзиром на то да спавамо у шаторима, дао ми је врећу у којој можеш спавати на минус 25 степени Целзијусових", рекао је Јовановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана