Чубриловић: Одлуку о учешћу у раду заједничких институција донијеће политички представници Српске

Срна
Чубриловић: Одлуку о учешћу у раду заједничких институција донијеће политички представници Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће бити сагледане све могућности у вези са молбом предсједника Србије Александар Вучића да представници Српске учествују у раду заједничких институција БиХ, али да не зна да ли ће уопште бити приједлога да буду стављени ван снаге закључци парламента с обзиром на то да је услов за то повлачење „Инцковог закона“ и укидање одлуке Уставног суда БиХ.

Чубриловић је рекао да у Народну скупштину није стигао захтјев за посебну сједницу у вези са Вучићевом молбом, али чим се појави тај захтјев биће сазван Колегијум да одлучи о датуму одржавања сједнице.

Он је навео да ће Вучићева молба бити размотрена на најозбиљнији начин, а да ће одлуку о њој донијети политички представници Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да ће 2022. година бити по много чему турбулентна и да је вријеме да сви схвате озбиљност ситуације да се страсти морају смирити.

-Није вријеме за велике ријечи. Вријеме је за конкретне послове, а има начина да се ово све превазиће, да будемо конструктивни, да тражимо консензус на сваком кораку гдје је то могуће. Да тражимо рјешења која ће задовољити највећи број грађана Републике Српске из свих народа. Немојте да, парцијално рјешавајући поједине проблеме, доведемо ову земљу у још гору ситуацију, економију у још тежи положај - истакао је Чубриловић на новогодишњем пријему у Народној скупштини.

Он је рекао је да је Народна скупштина у прошлој години била у прилици доносити одлуке и закључке који нису били у програму и плану рада, али су прозроковани стварима који су угрожавали позицију Републике Српске унутар БиХ и Устав БиХ.

-Ни данас нико не жели да говори о узроцима зашто је то било него сви говоре о посљедицама. Ови одлуке и закључци били су везани за врло важне одлуке за функционисане и државне заједнице БиХ и Републике Српске. Прије свега мислим на двије одлуке, једна се односи на одлуку (Уставног) суда БиХ, а друга на одлуку високог представника који је отишао из БиХ, које су директно произвеле закључке према којима и данас поједине институције треба да се односе на начин како су ти закључци дефинисани - рекао је Чубриловић.

Одговарајући на новинарско питање о Вучићевој молби, Чубриловић је рекао да се представници Српске већ боре за интересе и позицију Републике Српске у оквиру БиХ.

-Када год је угрожен интерес Републике Српске или позиције Републике Српске у оквиру БиХ наши представници учествују. То је и производ посебних сједница које је Народна скупштина имала у прошлој години - рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана