Чубриловић: Значајно усвајање закона о очувању и заштити ћирилице

Срна
Чубриловић: Значајно усвајање закона о очувању и заштити ћирилице

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да је изузетно значајно да у Српској буде усвојен закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

-Званичници Републике Српске и Србије договорили су усвајање овог закона, а веома је важно што ће бити усвојен на Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овим законом нису прекршени устави БиХ и Србије - рекао је новинарима Чубриловић, који је у Народној скупштини отворио изложбу најљепших ћириличних рукописа.

Он каже да је изузетно важно што Република Српска и Србија значајне датуме обиљежавају заједнички.

-Циљ изложбе јесте афирмисање употребе ћирилице као писма које присутно од почетка описмењавања словенских народа - додао је Чубриловић.

Предсједник Градског одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Бањалука Јеленко Бојић сматра да свети циљ мора бити очување српског језика и писма.

-Вјерујем да ће у школама у Републици Српској бити стална поставка најљепших ћириличних рукописа. Наш језик и писмо морамо очувати за добробит генерација које долазе - рекао је Бојић.

Ћирилични рукописи изабрани су на конкурсу који је спроведен у организацији Градског одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Бањалука.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана