Чубриловић за сутра заказао консултативни састанак са лидерима странака

Срна
Чубриловић за сутра заказао консултативни састанак са лидерима странака

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић заказао је за сутра у Бањалуци консултативни састанак са предсједницима парламентарних странака у Српској поводом одржавања посебне сједнице Народне скупштине на којој ће бити разматрана информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ.

На консултативном састанаку, који ће бити одржан у Народној скупштини Републике Српске са почетком у 12.00 часова, учествоваће и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, на чији захтјев је заказана посебна сједница парламента, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је на састанак позвао предсједнике СНСД-а Милорада Додика, СДС-а Мирка Шаровића, ПДП-а Бранислава Бореновића, СП Петра Ђокића, в.д. предсједника ДНС-а Ненада Нешића, те лидере НДП-а Драгана Чавића и Уједињене Српске Ненада Стевандића.

Он је позвао лидере политичких странака који су на састанку код предсједника Републике Српске једногласно подржали закључке којима су се сагласили да представници из Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад у одлучивању, по било којем питању из надлежности органа БиХ, све док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу неће бити страних судија.

"С обзиром на то да су представници свих парламентарних странака једногласно подржали усвојене закључке и сагласили се да је неопходно одржати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске, како би се донијеле адекватне мјере поводом неуставне одлуке Уставног суда БиХ, очекујем да сви учесници буду досљедни и поштују ријеч коју су дали на састанку код предсједника Републике Српске", истакао је Чубриловић

Он је позвао и све политичке странке да допринесу да посебна сједница парламента буде одржана у достојанственој атмосфери и примјерно највишем уставотворном и законодавном органу Српске.

"Очекујем од предсједника парламентарних политичких странака у Републици Српској да се издигну изнад ускостраначких интереса и да утичу на своје клубове посланика како би посебна сједница протекла на конструктиван и достојанствен начин, у интересу грађана и Републике Српске", рекао је Чубриловић, који је и предсједник Демоса.

Он је поновио да је Уставни суд БиХ, доношењем спорне одлуке у вези са оцјеном уставности члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, показао да је недосљедан и противријечан самом себи, имајући у виду да је тај суд, у различитим периодима, доносио различите одлуке о истој материји у односу на Републику Српску, Федерацију БиХ и Брчко дистрикт.

"И овај пут, као и у ранијим случајевима, против интереса Републике Српске и њених грађана, на исти начин су гласала два бошњачка и тројица страних судија", рекао је Чубриловић.

Он је додао да Уставни суд БиХ дјелује према правилима која је сам себи поставио, мимо демократске воље грађана и без одговорности.

"Ако Уставни суд БиХ не суди по Уставу и закону, већ доноси политичке одлуке усмјерене против интереса грађана и Републике Српске, онда Народна скупштина, као највиши демократски и представнички орган власти Републике Српске, има обавезу и право да донесе одлуке којима ће заштити своју територију, имовину и грађане од насилних и недемократских одлука", истакао је Чубриловић уочи сутрашњег одржавања посебне сједнице Народне скупштине и констултативног састанка са предсједницима парламентарних партија у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана