Чубриловић: Устав темељ слободе, очувања и јачања Српске

Срна
Чубриловић: Устав темељ слободе, очувања и јачања Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је Срни да је Устав Српске као највиши правни акт темељ слободе, очувања уставне позиције, јачања и развоја Републике, те заштите равноправности и једнакости свих грађана и народа који живе у Републици Српској.

Чубриловић је нагласио да Устав Републике Српске потврђује континуитет постојања и функционисања демократских институција и државотворности Српске у оквиру БиХ, те гарантује очување и заштиту уставноправног капацитета Републике Српске, као јединственог, равноправног и недјељивог државнотворног дијела БиХ.

"Устав је за Републику Српску и Народну скупштину основа на којој су изграђени институционални систем, владавина права и парламентаризам у складу са највишим принципима савременог демократског друштва", рекао је Чубриловић поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је подсјетио да је Скупштина српског народа БиХ најприје донијела Декларацију о проглашењу Републике Српске, а потом и њен Устав чиме су, уз остале најважније конститутивне акте, ударени темељи за изградњу јаке и просперитетне Српске.

"Први Устав је донесен прије трагичних сукоба у БиХ, што јасно свједочи о томе да је Република Српска настала у миру, а да је одбрањена у рату", нагласио је Чубриловић.

Он је оцијенио да постоји простор и потреба за измјенама Устава у одређеним сегментима.

"Али сви заједно морамо заштитити суштинске уставне принципе на којима почива Српска од бројних напада и насртаја иза којих се крије политичка жеља за деградирањем наше Републике", закључио је Чубриловић.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана