Чубриловић: Српска треба да каже да је политичким одлукама дошао крај

Срна
Чубриловић: Српска треба да каже да је политичким одлукама дошао крај

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је одлука Уставног суда БиХ којом се Републици Српској покушава оспорити власништво над шумама још једна политичка одлука ове судске инстанце, те да Српска треба да каже да је таквим одлукама дошао крај.

Чубриловић сматра да се Уставни суд БиХ не бави питањима за које је основан и што је његова основна обавеза.

"Уставни суд БиХ је донио још једну политичку одлуку, која ће унијети додатну забуну у рјешавање појединих питања унутар БиХ", оцијенио је Чубриловић.

Он каже да би Република Српска, без обзира што је спроводила највећи дио одлука, па чак и оних које су биле неуставне, овај пут требала да каже да је доста и да је дошао крај таквим одлукама, које се "доносе, уз подршку једног дијела странаца".

Коментаришући позив српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика доносиоцима одлука у Народној скупштини Српске да пониште све што је изван Устава и Дејтонског споразума, Чубриловић је рекао да је неспорно да Српска треба нешто да предузме и да изрази свој јасан став.

"Најважније је да се одазову на позив из Републике Српске да разговарају о свим отвореним питањима. Једино рјешење је унутрашњи договор и налажење компромиса, које ће бити прихватљиво за све", рекао је Чубриловић.

Он сматра да је то пут ка рјешавању постојећих проблема.

"Бојим се да једностране одлуке, или одлуке које се доносе унутар једног народа, неће дати резултате који требају БиХ", рекао је Чубриловић.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.

"С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине док се то не ријеши одговарајућим законом на нивоу БиХ", изјавио јe регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Сви су остали криви, само Изетбеговић није

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је на данашњој сједници лидера парламената земља Југоисточне Европе у Будимпешти морао да реагује због непримјерених изјава предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бакира Изетбеговића, нагласивши да у БиХ нема других рјешења, осим компромисних.

Чубриловић је нагласио да је да је Изетбеговић почео да отвара питања која су потпуно одударала од теме саме сједнице којом су се бавили сви остали учесници, почев од предсједника парламената Вишеградске групе до предсједника парламената земаља Југоисточне Европе.

- Он (Изетбеговић) је за стање у БиХ оптужио прије свега СНСД и неке елементе унутар Републике Српске, а потом и ХДЗ, те се представио као једини демократа у БиХ и једини који може да диктира демократске принципе по којима други треба да се понашају - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да Изетбеговић, вјероватно потпомогнут дијелом међународне заједнице, која му даје "вјетар у леђа за такве ставове", мисли да је демократија оно што он каже или оно што диктира његова политичка опција.

- Све остале је напао. Сви су остали криви, само он није. Ја сам овдје морао да реагујем и да кажем да БиХ нема других рјешења, осим оних компромисних, а да је Изетбеговић један од оних који спада у групу реметилачких фактора унутар саме БиХ - нагласио је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана