Чубриловић: Постојећа скупштинска већина остаје до краја мандата

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је парламент Српске стабилан и да ће дочекати крај мандата са постојећом скупштинском већином.

"Ту неће бити додатних турбуленција и готово је неизводиво да се тако нешто догоди. Прошли сазив парламента радио је са много мањом скупштинском већином и ефикасно је одрадио свој мандат. Сада имамо 48 до 50 народних посланика и та скупштинска већина неће падати", рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

На питање да ли на изборима нослилац мандата треба да буде странка или појединац, с обзиром на то да се често дешава да појединац промијени страначки дрес, Чубриловић је рекао да ће тога све мање бити, те да ограничавање народног посланика да у четири године не може да промијени став није најдемократскије рјешење.

"Не може странка да буде носилац нечије идеје, поготово да имате случај да цијела група или клуб промијени став", појаснио је он.

Када је ријеч о преговорима са Међународним монетарним фондом (ММФ) о новом аранжману, Чубриловић је нагласио да Српска ни под којим условима не може да прихвати условљавања, односно пренос надлежности.

"Покушава се и у ово вријеме наћи рјешење за недостатак средстава са партнерима који су спремни да подрже Српску у њеним настојањима и вјерујем да ће Влада из овог проблема изаћи као побједник, са квалитетним рјешењем, гдје ће буџет бити реализован у цјелости", истакао је Чубриловић.

Он је увјерен да напади политичког Сарајева неће онемогућити реализацију бројних, квалитетних заједничких пројеката Републике Српске и Србије.

Чубриловић сматра да такви пројекти могу само да донесу добро свима који желе да виде да ће они доносити нову вриједност и за БиХ и Српску.

Он је истакао добру сарадњу Народне скупштине са Владом Српске, која, како је навео, своје законске обавезе извршава и у вријеме пандемије вируса корона, иако нису били нимало једноставни.

Чубриловић је појаснио да је у тим условима Влада испунила све законске обавезе, нико од буџетских корисника није остао без плате и личних примања, што је велики допринос стабилизацији укупних односа у Републици Српској.

"На вријеме су припремљени буџет и Економска политика за ову годину, без обзира на незаконито помјерање локалних избора у БиХ. Влада је успјела да уђемо у буџетску годину и вјерујем да ће Влада као и претходних година предано радити на томе да се буџет и Економска политика реализују", навео је предсједник парламента.

Говорећи о односима у граду Бањалука, када је градоначелник из једне, а скупштинска већина из друге политичке опције, Чубриловић је нагласио да то значи компликовање односа.

"Већ сада имамо рјешења која нису саставни дио обећања оних који су жељели овог кандидата за градоначелника. То ће брзо почети да ствара одређене анимозитете, а у којем правцу ће се то окренути, пред нама је да видимо. Скупштинска већина има легитимно право да и подржава и оспорава одређена рјешења", навео је Чубриловић.

Он сматра да град Бањалука треба да има руководство које посједује одређено искуство."Бањалука је велики град и за овакав експеримент сада није било вријеме", оцијенио је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана