Чубриловић: Политичари из Сарајева свјесно продубљују мржњу

Срна
Чубриловић: Политичари из Сарајева свјесно продубљују мржњу

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да политичари из Сарајева упорним наметањем 1. марта као такозваног “дана државности БиХ” настављају да инсистирају на догађајима о којима у БиХ никада неће бити консензуса и на тај начин свјесно и смишљено раде све да се никада не угаси пламен неповјерења и мржње.

“Потпуно је неприхватљиво да они 1. март, као празник, упорно покушавају да наметну свим народима у БиХ и 24 године од завршетка рата. За Српску, њене институције и српски народ тај празник не постоји. У сјећању српског народа тај дан је трагичан јер је убиство српског свата на Башчаршији било најговјештај крвавог рата, али и онога што се догодило у Сарајеву, а то је прогон око 150.000 Срба из тог града”, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, поразно је да политичко Сарајево наставља да проводи политику подјела, мржње и нетрпељивости.

“Тог 1. марта 1992. године су прегласавањем српског народа увели земљу у рат. Данас опет прегласавју српске судије у Уставном суду и заједничким институцијама БиХ. Оспоравају Српској право на прославу дана настанка, смета им српска застава. Све то јасно говори да нису одустали од ратног пројекта затирања српског идентитета, дерогирања Републике Српске и потпуне унитаризације БиХ по вољи бошњачке политичке елите”, каже Чубриловић.

Он је подсјетио да не постоји ни усаглашен закон о празницима на нивоу БиХ.

“Српска ће за разлику од оних који славе рат и даље као државни празник славити мир, тачније 21. новембар, дан када је окончан рат и потписан мировни споразум у Дејтону. То само за себе довољно говори о политичким ставовима и циљевима Републике Српске”, нагласио је Чубриловић.

У Федерацији БиХ се 1. марта обиљежава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ спроведен 29. фебруара и 1. марта 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа - Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана