Чубриловић: Почетком новембра посебна сједница о враћању отетих надлежности

Срна
Чубриловић: Почетком новембра посебна сједница о враћању отетих надлежности

БАНЈАЛУКА - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће посланици расправљати о враћању одузетих надлежности Српској требало би да буде одржана почетком новембра, изјавио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Чубриловић је додао да Српска не жели сукобе нити рат, али да не одустаје од својих права која су јој загарантована Уставом.

Он је напоменуо да Српска инсистира на поштовању Дејтонског споразума и да зато тражи враћање надлежности и поништавање 140 донесених закона високог представника.

Према његовим ријечима, посебна сједница је прилика да Република Српска кроз конструктивну расправу донесе закључке који ће омогућити враћање свих одузетих надлежности.

“То би могло бити почетком новембра. Све оно што у Народну скупштину дође из Владе, ми смо дужни да разматрамо. Десетине одлука Уставног суда БиХ не поштује Федерација у односу на Републику Српску, али то нико не примјећује, али се примјећује када Република Српска реагује на нешто. Говоримо само о поштовању закона и о неумањивању надлежности Републике Српске”, рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Он је истакао и да у Српској не постоји саговорник који каже да жели сукобе.

“То добијамо с друге стране, али се нама импутира да ми нешто лоше желимо да направимо и зато то нико нормалан не може да прихвати”, рекао је Чубриловић.

Предсједник парламента је додао да је и закон који је наметнуо Валентин Инцко важно питање које треба ријешити, као и питање нелегитимног избора Кристијана Шмита.

“Као наметнут закон он није добро дошао, да не говорим о његовом садржају. Било би рјешење да се на постојећи закон стави мораторијум како би сви пронашли рјешење. Што се тиче Кристијана Шмита, међународна заједница треба да буде свјесна да Република Српска само жели законитост унутар БиХ”, нагласио је Чубриловић.

Говорећи о регионалној сарадњи, Чубриловић је рекао да је сарадња са земљама региона, посебно Србијом, донијела многе битне пројекте, те указао на градњу ауто-пута, новог моста на Рачи, а додао је и да слиједи отварање прелаза у Братунцу.

Чубриловић је истакао да побољшање стандарда остаје приоритет, као и да ће подршку добити свака мјера која значи смањење трошкова и грађанима и привредницима.

“Има најава да би могло доћи и до повећање плата крајем ове или почетком нове године, али конкретно не могу још то да потврдим”, истакао је Чубриловић.

Када је ријеч о обиљежавању 30 година постојања парламента Српске, Чубриловић је рекао да ће Народна скупштина у наредном периоду пригодном свечаношћу обиљежити јубилеј, нагласивши да је ова највиша законодавна институција најуспјешнији парламент у региону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана