Чубриловић: Парламент има кодекс понашања

Srna
Чубриловић: Парламент има кодекс понашања

ТРЕБИЊЕ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да републички парламент има кодекс понашања и да он на понашање у скупштини може да утиче само на основу Пословника.

Одговарајући на питање новинара у Требињу да ли Народна скупштина има кодекс понашања и да ли он као предсједник може утицати на понашање посланика, Чубриловић је потврдио да се на сједницама излази из оквира кодекса и пословника, те да се он и његове колеге потпредсједници труде да примјењују Пословник.

"Заиста се искаче и из кодекса и пословника, али много тамо ствари има које су до кућног одгоја, а не до пословника или кодекса. Не можете ви штапом да држите дисциплину у Народној скупштини", додао је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да се Народна скупштина Републике Српске не разликује битно од скупштина у окружењу - Србије, Црне Горе и Хрватске.

Он је додао да парламенти земаља које имају дугогодишњу традицију у демократским процесима не регулишу своје односе кодексом, него својом културом, начином понашања, наводећи као примјер парламент Швајцарске.

"Посланик тамо има времена три минута да изнесе свој став, он излази за говорницу и у оквиру три минута говори, нема више могућности да држи предавања", рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је видљиво да се у парламенту Српске често одступа од теме, да се често кроз реплике уводе нове тачке дневног реда и нове теме које немају везе са дневним редом.

"То нам је једноставно такав сазив Скупштине, ово је нешто на шта би требало утицати на начин да се почне мало прије са односом према парламентаризму", рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана