Чубриловић: Одлазак ДНС из владајуће већине неће утицати на одлучивање

Срна
Чубриловић: Одлазак ДНС из владајуће већине неће утицати на одлучивање

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да то што је ДНС напустио владајућу већину у парламенту никако неће утицати на доношење одлука.

Чубриловић је навео да је у скупштинској већини и даље више од 50 посланика.

“Можда немамо и нећемо имати сваки пут двотрећинску већину за заштиту виталног националног интереса српског народа који покреће српски члан Предсједништва БиХ. Али, свима треба да је стало да заједно штитимо те интересе и да не буде упитна та већина јер је то изнад интереса странака које имају сједиште у Српској”, рекао је Чубриловић за РТРС.

Он је нагласио да вето српског члана Предсједништва БиХ представља могућност Народне скупштине да оспори сваку одлуку са нивоа БиХ на штету Српске.

“То је добар институт заштите виталног интереса Српске и српског народа у БиХ који користи српски члан Предсједништва. У посљедње вријеме то је радио неколико пута и тај институт не смијемо испустити и дозволити да се нечим другим замијени такав однос. То је најважнија одлука која се у неком тренутку може донијети у Српској јер сте сигурни да је у том случају потпуно заштићен интерес српског народа у БиХ”, истакао је Чубриловић.

Он је, поводом 29 година од формирања Скупштине српског народа у БиХ, на чијим темељима је настао данашњи републички парламент, рекао да је то био историјски корак у оснивању Српске.

“Посланици првог сазива Скупштине имали су визионарски приступ и поставили прве темеље Републике”, истакао је Чубриловић.

Он је рекао да су парламент и Српска преживјели ситуације у којима су високи представници у БиХ дјеловали мимо устава и било каквих правила.

“Успио се очувати висок степен државности Српске и способност да она истраје у својим наканама да Дејтонски мировни споразум буде имплементиран по свом слову, а не по духу”, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да Српска данас у БиХ највише истрајава када је ријеч о поштовању Дејтонског мировног споразума у изворном облику, наводећи да су многе њене уставне надлежности пренесене на ниво БиХ незаконитим радњама.

“Очекујемо и надамо се да иде вријеме у коме ћемо потомцима оставити елементе државности које су нам оставили они који су за Српску дали и животе”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да Српска заслужује пуну пажњу свих њених народних посланика, те да нико не смије да скрнави историјске чињенице, поготово оне за које се српски народ борио у протеклом грађанском рату.

Чубриловић је рекао да је Скупштина најефикаснији парламент у окружењу јер се на вријеме конституише и доноси буџете и економску политику.

“И то зато јер је Српска стабилна и јер се Влада на вријеме конституише, те доставља акте на усвајање”, рекао је Чубриловић и додао да се у парламенту Српске доноси највише закона и законских рјешења који се прилагођавају европској пракси.

Он је истакао да је нови скупштински пословник донио већу ефикасност у раду парламента и заштиту његовог дигнитета.

Када је ријеч о оспоравањима мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са вирусом корона, Чубриловић је нагласио да је на том плану важно поштовати одлуке здравствене струке јер је здравље људи испред свега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана