Чубриловић: Одговор Инцку у форми закључка посланичких клубова

Срна
Чубриловић: Одговор Инцку у форми закључка посланичких клубова

САРАЈЕВО - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће парламент у форми закључка одговорити на писмо високог представника Валентина Инцка којим је затражено поништавање повеља додијељених одређеним лицима.

"Ми смо уложили доста труда да адекватно уважимо то писмо, без обзира што мислимо да није упућено на праву адресу, да га размотримо из свих аспеката", рекао је Чубриловић.

Он је објаснио да ће коначан одговор бити на Народној скупштини Републике Српске у форми закључка и да ће то бити став посланичких клубова који ће бити упућен високом представнику.

"Мислим да су јавност и посланици превише времена и труда потрошили и да се превише значаја дало таквом писму. Мислим да ово није требало никоме, ни високом представнику, ни нама посланицима и руководству Народне скупштине", оцијенио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, од предсједника и шефова клубова посланика Инцко је тражио да се изјасне о нечему што је било прије пет година.

"Врло је упитно да ли високи представник може Народној скупштини на тај начин да ствара обавезе и мислим да је Народна скупштина Републике Српске погрешна адреса за такво питање", навео је Чубриловић за БХТ.

Он је истакао да се Народна скупштина никада није бавила темом додјеле повеља ни коме ће бити додијељене, него је то било питање посебно формираног ад хок тијела за обиљежавање годишњице Народне скупштине Републике Српске.

Одговарајући на питање за шта ће гласати и да ли треба да буду одузете повеље, Чубриловић је рекао да није битно шта мисли он, већ да је битан став Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је истакао да не види разлога да би могао бити санкционисан и зашто би предсједник Народне скупштине Републике Српске био одговорнији од свих осталих који учествују у креирању одлука и закључака.

"Зашто бих се плашио санкција, и то је за људе", закључио је Чубриловић.

Разматрање писма високог представника у БиХ упућеног предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика у Народној скупштини Републике Српске једна је од преосталих тачака сутрашњег наставка сједнице Народне скупштине Српске.

РАЗГОВОРИ ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА - ПУТ ЗА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЗЕМЉЕ

Чубриловић је истакао да је разговор најутицајнијих политичких партија три конститутивна народа у БиХ пут за њено функционисање, без претходног прејудицирања става који ће на крају разговора да усљеди и без уплитања икога са стране.

"Мислим да све најутицајније политичке странке у сва три конститутивна народа у БиХ треба да учествују у разговору и да их прихвате искрено и отворено, јер само тако можемо доћи до бољих рјешења", истакао је Чубриловић.

Говорећи о сутрашњој сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде и иницијатива о покретању разговора између ентитета и народа о могућим рјешењима за БиХ, Чубриловић је рекао за БХТ да је он неопходан, јер БиХ не функционише као држава.

Он је истакао да је Република Српска једини дио БиХ који организовано наступа у сваком сегменту свог битисања, јер су формиране и Народна скупштина, Влада, институција предсједника, тако да све функционише, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/ у којој више од двије године власт није конституисана.

"Дуже вријеме је на нивоу БиХ трајало формирање заједничких органа. Гдје су ту реакције међународне заједнице и високог представника и свих оних који брину о функционисању оваквог једног система", упитао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, позив на разговор за боље функционисање БиХ је право рјешење за земљу, без пресудног утицаја међународних посредника и оних који овдје раде само за лична примања, не водећи рачуна у кавом стању ће оставити БиХ, након одласка.

"То је проблем нас који остајемо у БиХ и зато мислим да треба наћи снаге и разумијевања за један такав позив, од свих политичких структура у БиХ, без прејудицирања какво ће коначно рјешење бити тих разговора, али да они отпочну", поновио је Чубриловић.

Он је истакао да и најтежи и највећи сукоби завршавају разговором, те да зато и у БиХ треба да започну, како би земља почела функционисати.

Чубриловић је рекао да у БиХ треба да се ради на усвајању стандарда ЕУ, чије земље су и највећи спољнотрговински партнери БиХ.

"Ако се макнемо од политике, у БиХ добро функционишу спорт, привредници, тако да би и политичари требало да нађу заједничка рјешења, без посредника, високог представника, како би и грађани БиХ били задовољнији", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, из ФБиХ се може чути да су Срби "геноцидаши", да је Република Српска геноцидна творевина.

"То можда одговора и лидеру СДА, можда ће му донијети додатне поене код његовог гласачког тијела, али то није пут за функционисање БиХ", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Говорећи о изборном законодавству у БиХ, Чубриловић је рекао да Република Српска одавно није његов проблем, да изборно законодавство треба да се унаприједи, као и да не могу представници једног народа да бирају представнике другом народу.

"Иако се годинама не рјешава питање изборног законодавства у БиХ, добро је да се разговара. Република Српска одавно није проблем изборног законодавства у БиХ. Изборни закон треба да се унаприједи, можда би требало мијењати цензус, изборне јединице", истакао је Чубриловић.

Када је ријеч о одлуци "Сејдић-Финци", он је навео да је Република Српска давно рекла свој став о томе.

"У ФБиХ треба да се донесе такав изборни закон да се заштите сви народи једнако, да и Срби добију своје представнике у федералној власти", рекао је Чубриловић и додао да не могу једни другима да бирају представнике и да се рачуна да је нађено рјешење за "енигму која се зове БиХ".

Говорећи о високом представнику, Чубриловић је рекао да он саосјећа само са једним народом у БиХ и то бошњачким.

"Високи представник никада није био на обиљежавању стратишта српском народу или се ријетко појављивао. Таквим понашањем, он је одавно изгубио кредибилитет код српског народа", рекао је Чубриловић и додао да су размишљања о БиХ као грађанској, уствари, промашени циљеви.

ПРАВОВРЕМЕНЕ РЕАКЦИЈЕ СРПСКЕ НА ПАНДЕМИЈУ

Чубриловић је додао да Српска, у поређењу са појединим земљама ЕУ, може бити задовољна реакцијом на пандемију вируса корона.

Наводећи да су институције Српске, укључујући и Народну скупштину, правовремено реаговале на пандемију вируса корона, Чубриловић је рекао да су Српска и БиХ "временски оштећени" неспретном реакцијом ЕУ када је у питању испорука плаћених вакцина.

Када је у питању одржавање билатералне војне вјежбе Оружаних снага БиХ и војске САД, Чубриловић је рекао да је без обзира на став Републике Српске о војној неутралности чињеница да је НАТО од рата присутан на простору БиХ.

"Многе земље које имају или преферирају војну неутралност сарађују са војном алијансом", рекао је Чубриловић и навео примјер Србије.

Он је констатовао да не види ништа спорно о одржавању заједничке војне вјежбе ако су добре и коректне намјере, истичући да то не би добродошло ако би имало за циљ посљедице по неки од ентитета или народа.

Чубриловић је поновио свој ранији став да је укидање Војске Републике Српске и оснивање Оружаних снага БиХ било грешка.

"Ми сад имамо три парадна пука, немамо војске, немамо оружане силе. Пукови међусобно сарађују на начин како се мора, нема ту заједништва, не видим перспективе", рекао је предсједник Народне скупштине Српске за БХТ.

Када је у питању обиљежавање Дана побједе над фашизмом, 9. маја, Чубриловић је истакао да је српски народ дао велики допринос тој побједи.

"Бојим се да је то само војничка побједа, али да идеологија није побијеђена до краја", рекао је Чубриловић.

Упитан о најави СДА за покретање иницијативе за преиспитивање назива Републике Српске, предсједник Народне скупштине Српске упозорио је да се у таквој атмосфери не може напријед.

"Наравно да имамо право да будемо поносни на 9. јануар и оно што је српски народ изборио као свој статус унутар БиХ", рекао је Чубриловић, истичући да је 9. јануар историјска чињеница.

Он је додао да се не оспорава обиљежавање Дана Републике Српске, али да се оспорава датум.

"А рођендан се не бира, то је историјска чињеница која се десила тог дана. И то ће остати да се обиљежава док је Републике Српске и док је овакве организације унутар БиХ", поручио је Чубриловић.

Говорећи о односима са сусједним земљама, посебно Хрватском и Србијом, Чубриловић је нагласио да постоји коректност званичника ових земаља које су потписнице Дејтонског споразума, али да би било добро да и БиХ уважава своје сусједе.

"БиХ је угрожена од политике дијела бошњачких интелектуалаца, њихових изјава и изазова који не приличе интелектуалној елити", закључио је Чубриловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана