Чубриловић: Нема БиХ уколико буде настављено негирање Српске

Срна
Чубриловић: Нема БиХ уколико буде настављено негирање Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштне Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да БиХ неће бити уколико буде настављено негирање Републике Српске.

Он је нагласио да Република Српска и БиХ имају будућност уколико се прихвати позив за преговоре у БиХ.

“Шта је друго рјешење од преговора? Да доведемо високог представника и да он намеће оно што нека страна жели? Сигурно нећемо доћи до рјешења на тај начин”, рекао је Чубриловић за Радио-телевизију Републике Српске.

Наводећи да Бошњаци не желе преговоре, што дугорочно није добро, Чубриловић је рекао да ће се једног дана морати сјести за преговарачки сто.

“И послије најтежих ситуација, као што је рат, мора доћи до преговора. Ово је вријеме сасвим другачије, када једни другима треба да погледамо у очи, те да се каже шта може, а шта не”, нагласио је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да увијек заговара да се разговара о ономе о чему се може постићи сагласност.

Предсједник републичког парламента је истакао да политичко Сарајево оспорава много тога што ради Република Српска, па тако и одлуке које донесе Народна скупштина Српске на сједницама које закаже српски члан Предсједништва БиХ ради заштите виталног националног интереса.

Он је подсјетио да скупштинска одлука о формирању тима за преговоре о будућности БиХ не представља одлуку о мирном раздруживању, већ о бољем функционисању БиХ и да тиме није прејудицирано ниједно рјешење.

“Сада је мање договора у БиХ него што је то било раније, јер се догодило политичко Сарајево и немам другог објашњења. Како може сарадња имати позитиван тренд ако вас сваког дана називају геноцидашима, стално се говори да Република Српска треба да нестане, да јој се одузимају дејтонска права, да се преко Уставног суда БиХ доносе одлуке које нису разумљиве у правној јавности”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је истакао да је то једини парламент који је на вријеме конституисан и који има дефинисану скупштинску већину.

“Једини смо парламент који зна које теме долазе, које ће бити обрађене, а нема необрађених тема. Нема тема које су предложене да парламент није у стању да о њима расправља и заузима свој суд”, рекао је Чубриловић.

Он је рекао да Народна скупштина и даље остаје најбољи парламент и по мјерењима оних који прате његов рад, додајући да то увијек може бити боље и ефикасније пошто се сада превише времена троши на реплике, повреде Пословника и неке непродуктивне ствари.

“У условима у којима радимо, у амбијенту који је присутан у БиХ, мислим да је ово једини парламент који одрађује све своје послове и обавезе”, навео је Чубриловић.

Уз констатацију да је у сваком парламенту тешко измирити скупштинску већину и опозицију, Чубриловић је нагласио да би било много боље када би се тражила компромисна рјешења и у својим политичким противницима гледали своје пријатеље, а не да се запаљивом реториком придобија већи број гласача.

Говорећи о посљедњој акцији Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, Чубриловић је рекао де је МУП заузео став да нема недодирљивих, без обзира на којој позицији се налазе и у самом Министарству, те нагласио да не вјерује да акција има везе са изборима и политиком.

Чубриловић је оцијенио да би Српска требала да направи помаке за које има ресурсе.

Када је ријеч о сарадњи Српске и Србије, Чубриловић је истакао да је она на завидном нивоу, што се посебно огледа у подршци коју је Влада Србије давала свим локалним заједницама у Српској.

Он је рекао да је сарадња изражена и у области здравства, енергетике, те да тој сарадњи тон дају српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Говорећи о спремности Републике Српске за одбрану од евентуалних поплава или новог таласа вируса корона, Чубриловић је рекао да се у Српској за то обављају озбиљне припреме.

Он је нагласио да би здравствени систем могао бити у проблемима уколико нови талас буде на нивоу какав се предвиђа, али је увјерен да би се Српска са тим могла изборити, као што је то већ показала.

Чубриловић, који је и предсједник Демоса, рекао је да ова странка жели да ради на рјешењима, а не да уноси немир.

Он је навео да је стање у владајућој коалицији у Српској добро, да је увјерен да ће ова скупштинска већина радити до краја мандата, али и наставити рад послије избора наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана