Чубриловић: Парламент Српске незаобилазни фактор у свим процесима

Срна
Чубриловић: Парламент Српске незаобилазни фактор у свим процесима

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је ово законодавно тијело, које је створено прије 30 година визионарским потезима тадашњих посланика српске националности, постало незаобилазан фактор у свим процесима у Српској.

“Период од 30 година није мали с обзиром на то да живимо на простору на којем су државне границе трајале кратко, веома често и краће него што траје и у пуном капацитету функционише Република Српска”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да Народна скупштина треба да настави са досадашњим дјеловањем.

“Треба да будемо заштитни знак демократских процеса на овим просторима. Скуштина је показала своју ефикасност и у најтежим периодима. Практично, нема парламента у БиХ који се може упоредити са радом и ефикасношћу Народне скупштине Републике Српске. Има много разлога да ова Скупштина остане у функцији заштите наших грађана”, поручио је Чубриловић.

Он је навео да је Народна скупштина Српске 1991. године створена визионарским потезима тадашњих посланика српске националности који су доносили одлуке с циљем заштите српског народа на овим просторима, како не би доживио судбину као у неким другим републикама у којима је престао да буде конститутиван или је протјеран.

Чубриловић сматра да се то у БиХ није догодило управо због организованости законодавног органа који је касније доносио уредбе, законе и одлуке који су ишли у прилог да се прави организација која ће имати капацитет да заштити српски народ.

“Треба одати признање тим људима који су касније имали тежак животни пут, како због улоге народног трибуна коју су преузели, али и због уласка у грађански рат који нико није прижељкивао”, рекао је Чубриловић.

Он је изразио задовољство радом Народне скупштине Српске, с обзиром на специфичне услове узроковане пандемијом вируса корона, те истакао да не постоји ниједна одлука која је предложена, а која је остала необрађена.

“Када је ријеч о нашим обавезама, у овој години очекујемо усвајање економске политике, буџета за наредну годину, чиме бисмо овогодишње дјеловање привели крају. Усвајањем ових докумената биће ближе дефинисано каква ће то бити наредна година”, рекао је Чубриловић.

Он је рекао да предизборна година доноси одређене потешкоће у раду парламента, али да не мисли да ће у том смислу наредна година бити драстично различита у односу на неке претходне изборне године.

“Важно је да Влада припреми одговарајуће одлуке на вријеме и да то у Народну скупштину дође оном динамиком којом и треба. Изборна година ће бити скраћена када је ријеч о раду парламента, те ће садашњи сазив свој рад завршити крајем јула, јер се почетком октобра очекују општи избори”, рекао је Чубриловић.

Још није стигао захтјев за посебну сједницу о враћању надлежности

Предсједник Народне скупштине Републике Српске je рекао да у парламент још није стигао захтјев за посебну сједницу на којој ће се разматрати враћање надлежности Српској.

Чубриловић је напоменуо да је та посебна сједница примјер да Република Српска практично мора да вуче изнуђене потезе и рјешава актуелна питања.

“Посљедње такво питање је проблем око набавке кисеоника, гдје је Република Српска морала да реагује јер је у питању здравље људи”, рекао је Чубриловић.

Он је навео да је у тим процесима Народна скупштина незаобилазна као највише законодавно тијело, те подсјетио да су на посебној сједници створени услови да се питање кисеоника рјешава несметано за све здравствене установе.

“Овим питањем је од почетка требало да се бави само струка, али је оно исполитизовано из одређених разлога. Та политизација здравственог система је веома опасна, јер је ријеч о здрављу људи”, сматра Чубриловић.

Он истиче да то питање још није ријешено, јер, прије свега, треба да прође процедуру и добије судски епилог.

“Ако је било грешака, онда одговорни треба да одговарају, а ако није било грешака, онда треба да одговарају они који су та питања покретали, и то баш у ово вријеме новог талас пандемије”, рекао је Чубриловић.

Говорећи о осудама које су стигле из Федерације БиХ, али и из међународне заједнице, када је ријеч о одлуци парламента да Српска формира своју агенцију за лијекове, Чубриловић је рекао да се стиче утисак да сви који осуђују потезе Народне скупштине не читају документе до краја, јер су сви у складу са Дејтонским споразумом.

“Ништа не радимо што није дефинисано тим међународним уговором. Незадовољни заједничким институцијама, сматрамо да имамо право да повучемо те сагласности, с обзиром да то није функционално, односно да није оно што се очекивало”, рекао је Чубриловић.

Он каже да не види разлог за такве осуде.

“Нарочито ме брине што се наши људи уклапају у оркестриране нападе на Републику Српску и доприносе да Српска нема тај капацитет који би имала код јединственог наступа”, рекао је Чубриловић.

Он сматра да постоји јединство свих странака када је ријеч о закону који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана