Чубриловић: Дан опомене и тужног сјећања на жртве Холокауста

Срна
Чубриловић: Дан опомене и тужног сјећања на жртве Холокауста

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је 27. јануар, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, дан опомене и тужног сјећања на све жртве нацизма и на патње српског народа, који је, уз Јавреје и Роме, био највећи страдалник у нацистичким логорима смрти, а да је сјећање на сваку жртву важно како се злочини не би никоме никада поновили.

"Ово је дан у којем треба да се сјетимо милиона невиних жртава нацизма и Холокауста и свих наших невино убијених сународника, све дјеце која су страдала у усташким логорима смрти у НДХ само зато што су била друге вјере и нације", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је заједничка обавеза никада не заборавити и да кроз образовни систем млади спознају страхоте нацизма, како би могли да се супротставе сваком злу, поштујући и слиједећи пут антифашизма својих предака, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"У том смислу, надам се да ће брзо почети изградња меморијалног центра и музеја Доња Градина, у знак сећања на жртве комплекса логора смрти Јасеновац", навео је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да га посебно радује чињеница да ће коначно, послије деценија ћутања, свијет имати прилику да види све страхоте нацизма које су прошли Срби, Јевреји и Роми кроз логор Јасеновац, захваљујући српском кандидату за Оскара - филму "Дара из Јасеновца", чије приказивање у америчким биоскопима би требало да крене за који дан.

Он је констатовао да свијету до сада нису презентоване патње и страдања нашег народа у Другом свјетском рату јер се комунистичка Југославија бавила, углавном, снимањем пропагандних филмова о партизанској борби, стављајући страхоте Холокауста под тепих.

"Зато је Дара из Јасеновца за нас стара прича, а за свијет потпуно нова, која ће барем дјелимично показати страдање народа на овим просторима", рекао је Чубриловић.

Међународни дан сјећања на милионе жртава Холокауста током Другог светског рата обиљежава се 27. јануара, а подсјећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц, гдје је умрло више од милион затвореника, углавном у гасним коморама током Другог свјетског рата.

На тај дан 1945. године јединице совјетске армије ослободиле су највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц са 7.500 затвореника.

У логору Аушвиц, проширеном у комплекс Аушвиц Биркенау, страдао је, према подацима Државног музеја логора, најмање 1,1 милион људи, углавном пољских и европских Јевреја, али и Рома, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије и припадника других народа.

Генерална скупштина УН је на засједању од 1. новембра 2005. године усвојила резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана