Чубриловић: БиХ са високим представником и страним судијама не може у ЕУ

Срна
Чубриловић: БиХ са високим представником и страним судијама не може у ЕУ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је парламент Српске најефикаснији у БиХ и једини који у потпуности извршава све своје обавазе.

“На вријеме смо конституисани посије избора, изабрана је Влада Српске, усвојен је буџет и сва законска рјешења која су била на дневном реду, без обзира на кризни период усљед пандемије вируса корона. Урадили смо све послове који су пред нас били постављени”, рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да је много лакше радити у овом сазиву када се одлуке доносе двотећинском већином, те да је и усвајање новог правилника Народне скупштине омогућило ефикаснији рад републичког парламента.

Чубриловић је навео да се Вијеће народа често злупотребљава, углавном од бошњачког народа и да је сваки пут то само одгађање одређених одлука.

“Никада нисмо доносили одлуке на штету неког друго, али једноставно Бошњацима нешто политички засмета и они одмах ставе проблем на Вијеће народа и желе да се то разматра. Имамо заједничку комисију која прије суда треба да то усагласи, али то је разговор жглувих телефонаж”, рекао је Чубриловић вечерас за Телевизију “К3”.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да је сарадња са Владом Српске веома коректна, као и сарадња са предсједником Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадома Додиком.

Говорећи о Дејтонском споразуму, Чубриловић је рекао да је тај споразум прилично девастиран одлукама високог представника у највећем дијелу, али и неким одлукама Уставног суда БиХ, те додао да присуство страних судија није добро рјешење за БиХ.

Када је ријеч о могућности да БиХ наредне године добије кандидатски статус за приступање ЕУ, Чубриловић је рекао да БиХ са високим представником и страним судијама не може у Унију.

“БиХ мора да усвоји одређене стандарде и тек онда може да очекује озбиљнији рад на том питању. Али сама чињеница да је на јучерашњем сасранку чланова Предсјеништва БиХ и челника ЕУ било ријечи о томе радује све и сигуран сам да ће и Српска искрено да ради на томе”, навео је Чубриловић.

Чубриловић је говорећи о приближавању односа Хрватске и БиХ, рекао да вјерује да је хрватска политика схватила, да ли на инсистирање Хрвата из БиХ или промјеном политичког става у самој Хрватској, да треба да стане у одбрану Дејтонског споразума и да се активније укључи.

“Можда је и сама кохабитација у Хрватској довела до тога”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да већину грађана БиХ радује сарадња са Хрватском. “Имамо прблем одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, проблем Пељешког моста, кородора и то су ствари за чије су рјешавање животно заинтересовани сви грађани БиХ”, рекао је предсједник парламента Српске.

Чубриловић је нагласио да је Српска заинтересована и да Црна Гора профункционише на другачији начин, да Срби добију своју заштиту, али да не очекује много од промјене власти, да ће се промијенити неки односи или статус, јер, како је нагласио, Црна Гора Гора има другачије виђење ствари, те да не мисли да је у тој земљи баш све ријешено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана