Црнковић: Уз радиоактивни отпад у Двору поклањају и гратис мамографски преглед

Срна
Црнковић: Уз радиоактивни отпад у Двору поклањају и гратис мамографски преглед

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић сматра да су један од ниских удараца ради ломљења грађанског отпора планираном складиштењу радиоактивног отпада и гратис мамографски прегледи које организује Фонд за збрињавање овог отпада на паркингу испред Инфо-центра о радиоактивном отпаду у Двору.

"Знамо за већину припремљених ниских удараца које имају ради ломљења отпора грађана, али приступом да као гратис уз радиоактивни отпад поклањају мамографски преглед на паркингу је стварно ружно", рекао је Црнковић Срни. Он оцјењује да је ово злоупотреба тужне позиције у којој се налазе повратничка популација и грађани Двора. Црнковић сматра да је ово хронолошки и суштински увод у нову фазу прљаве кампање промоције радиоактивних отпада.

"Злоупотребљавати потребу бриге о женском здрављу и потребу редовног прогледа дојки зарад промоције Инфо центра о радиоактивном отпаду, који је основна карика пропаганде у допремању радиоактивних отпада из Словеније и других опасних отпада из читаве Хрватске уз ријеку Уну је крајње дегутантно. Он је додао да је ружно било и када су дјецу из Двора водили на "екскурзију" у Загреб, па им презентовали модел складишта за радиоактивни отпад које намјеравају градити у Двору.

"Ружно је било и причати да је опасније јести банану него живјети поред нуклеарног објекта, ружно је било и за вријеме поплава дијелити штапове за риболов, ружно је било много тога, али то је само подсјетник и обавеза против кога и против чега се боримо", каже Црнковић. Директор Дома здравља Нови Град доктор Славица Војновић Лончар рекла је да чак и то што је преглед организован у сарадњи са Заводом за јавно здравство не оправдава злоупотребу потребе за бригом о здрављу жена и потребе за редовним превентивним прегледима.

"Такви прегледи требало би да се обављају у кругу здравствене установе и на њихову иницијативу, јер то онда има пуни смисао, а не да ова потреба постане промоција за одлуку о складиштењу радиоактивног отпада који је директна пријетња људском здрављу.

И то што се такав преглед обавља на паркингу испред Инфо центра о радиоактивном отпаду чини ову акцију етички упитном", рекла је она. Она је навела да учинити прихватљивом чињеницу да ће ти буквално у твом дворишту бити смјештен радиоактивни отпад јер ће о здрављу становништва бринути једним дијелом Фонд за збрињавање радиоактивног отпада је у најмању руку дегутантно. У Двору је 19. септембра испред Инфо-центра о радиоактивном отпаду одржан бесплатни мамографски преглед на који се према наводима из Фонда одазвало 50 жена.

Преглед је одржан у организацији Фонда за финансирање збрињавања радиоактивног отпада и Завода за јавно здравство Сисачко-мославачке жупаније. Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана