Црнковић: Хрватска врши мјерења на терену, а БиХ нема ни експертски тим

Срна
Црнковић: Хрватска врши мјерења на терену, а БиХ нема ни експертски тим

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења “Грин тим” Нови Град Марио Црнковић рекао је данас да су у хрватској општини Двор почела мјерења радиоактивности за дефинисање постојећег стања на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању која се проводе без експетара БиХ.

Црнковић је рекао Срни да су теренска истраживања почела мјерењем природне радиоактивности и да је ријеч о важним процесима који се одвијају у граничном појасу са БиХ, која се, како каже, није изборила за равноправно учешће у њима.

“БиХ још нема експертски тим, који је требало увелико да се бави са овом темом. Почела су и истраживања која се проводе без наших експерата. Без обзира колико ми имали право да бранимо право на живот, наши експерти не смију бити доведени пред свршен чин, гдје ће за мјесец дана имати времена да побију оно на чему Хрватска у пракси ради деценијама”, рекао је Црковић.

Он сматра да је и само учешће представника Института “Руђер Бошковић” у мјерењима дискутабилно, с обзиром на то да истраживања раде представници институције која има интерес да се ријеши отпада које је направила током научно-истраживачког рада, као и отпада које је преузела у складу са обавезама које има.

Црнковић је подсјетио да је током недавне посјете општини Нови Град министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић рекла да ће бити формиран експертски тим, али да нових информација о овој теми нема. /крај/зос
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана