Црнадак саслушан о незаконитом издавању виза Пакистанцима и Ирачанима

ГС
Црнадак саслушан о незаконитом издавању виза Пакистанцима и Ирачанима

САРАЈЕВО - Бивши министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак дошао је данас у Граничну полицију БиХ како би се изјаснио о својим сазнањима када је ријеч о издавању нелегалних виза држављанима Пакистана и Ирака.

Он је саслушан у својству свједока.

Из Граничне полиције БиХ је речено федералним медијима да је ова полицијска агенција током 2019. године Тужилаштву БиХ доставила информацију о незаконитом начину прибављања виза БиХ држављанима Пакистана у Амбасади БиХ у Исламабаду, који су приликом аплицирања за визу БиХ давали погрешне податке или прикривали околности важне за издавање визе или су исте добијали на незаконит начин уз помоћ трећих особа, а да је стварна намјера прибављања визе БиХ била да искористе територију БиХ за одлазак у земље ЕУ.

- Након што је Тужилаштво БиХ у 2020. години доставило Граничној полицији БиХ наредбу за предузимање одређених истражних радњи с циљем прикупљања доказа о почињеном кривичном дјелу, као и захтјев за достављањем информација, Гранична полиција је у протеклом периоду предузела наложене мјере и радње о чему је Тужилаштву БиХ доставила извјештај - наводе у Граничној полицији.

У току су провјере и у вези са издавањем туристичких виза Ирачанима.

Гранична полиција БиХ вратила је крајем прошле године са сарајевског аеродрома 50 држављана Ирака који су имали туристичке визе, а које су, како се касније признали, плаћене путем посредника у Амбасади БиХ у Јордану по 1.000 евра.

Истраге у оба предмета води Тужилаштво БиХ и Централно истражно одјељење Граничне полиције.

Крајем прошле године службеници Граничне полиције БиХ су на Међународном аеродрому у Сарајеву спријечили улазак 50 Ирачана који су стигли у нашу земљу са туристичким визама.

Они су тада признали да су за визе платили по хиљаду еура посредницима у Амбасади БиХ у Јордану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана