Црнадак: Потребно кажњавање корупције

Срна
Foto: Aрхива

БАЊАЛУКА- Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Игор Црнадак рекао је да Трећи извјештај ОЕБС-а о одговору правосуђа на корупцију у БиХ, под насловом "Синдром некажњивости", представља охрабрење и користан допринос напорима да у БиХ коначно почну озбиљне активности на кажњавању корупције.

"То би водило ка повратку повјерења у институције и већем оптимизму свих грађана", навео је Црнадак у саопштењу.

Он очекује конкретне активности надлежних институција у том смјеру, јер је то интерес сваког човјека који живи у Републици Српској и БиХ.

"Посебно поздрављам изјаву амбасадора ЕУ Јохана Сатлера, након објављивања овог извјештаја, из које је јасно да БиХ не може очекивати кандидатски статус без озбиљног напретка у борби против корупције", рекао је Црнадак.

Црнадак је истакао да је обрачун са корупцијом за Републику Српску не само европско питање, него питање виталног националног интереса и економског опстанка у условима велике економске кризе.

Мисија ОЕБС-а у БиХ представила је јуче трећи извјештај о праћењу процесуирања предмета корупције пред судовима у БиХ, у којем се указује на "неуспјех система казненог правосуђа, што је де факто резултирало некажњавањем починилаца многих озбиљних кривичних дјела".

"Резултати из 2019. године показују драматичан пад, у цијелој БиХ, у броју оптужница у предметима високе и корупције средњег нивоа. У 2019. години, тужилаштва су подигла само једну оптужницу у предмету високе корупције", наведено је у Извјештају под називом "Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију: Синдром некажњивости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана