Човићу и Нешићу се одбија 10 одсто од плате

Г.С.
Човићу и Нешићу се одбија 10 одсто од плате

САРАЈЕВО - Комисија за одлучивање о сукобу интереса данас је донијела неколико одлука, између осталог и двије одлуке у предмету Драган Човић и двије одлуке у предмету Ненад Нешић.

Предсједница Комисије Мира Пекић је након сједнице изјавила новинарима да је у предмету Драган Човић, он у периоду од 2014. до 2018. године, односно у једној години, 2017. године, имао финансирање из буџета као овлаштено лице Хрватског народног сабора и то у износу већем од 10.000 КМ. Конкретно, било је финансирање веће за 6.750 КМ, односно 16.750 КМ.

Тиме су почињене забрањене активности из члана 11. Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ.

За ту повреду Комисија је данас изрекла санкцију, у складу са Законом, да се изврши обустава дијела мјесечне нето плаће у износу од 10 одсто коју Драган Човић остварује као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, у трајању од једног мјесеца.

Пекић је навела да је то санкција која је данас изречена, подсјећајући да то дјело за које је утврђен сукоб интереса датира из 2017. године, те да га је и Комисија у прошлом сазиву стављала на дневни ред.

Додала је да је ова одлука донесена једногласно и да су се чланови комисије договорили да углавном доносе, ако је могуће, једногласне одлуке.

"Закон предвиђа од 10 до 50 одсто плазе и највише 12 мјесеци је период за који се може вршити обустава плате. Комисија је цијенила да је ово дјело учињено у једној години, да се није поновило, да је 2017. године за 6.750 КМ пређен износ дозвољеног финансирања невладиних удружења", појаснила је Пекић.

Комисија је такође донијела одлуку и у предмету Ненад Нешић због сукоба интереса. Нешић је у периоду од 6. новембра 2018. до 14. октобра 2020. обављао и функцију вршиоца дужности директора Јавног предузећа "Путеви РС" и био је посланик у Представничком дому ПС БиХ, чиме је починио забрањене активности из Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ.

Пекић каже да је за то дјело Комисија једногласно донијела одлуку да се изрекне казна обуставе 10 одсто мјесечних примања у трајању од шест мјесеци.

"С обзиром на то да је Нешић био двије године у тој дуплој функцији ишли смо на то да се таква одлука изрекне", навела је Пекић.

Додала је да су донијели одлуке у предмету Војин Митровић, Дамир Шишић, Сеад Јусић, да се покрене поступак одлучивања о сукобу интереса.

Усвојен је извјештај о раду Комисије за 2020. годину, као и План провјера за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана