Човић:Додикова посјета Загребу добродошла с обзиром на подијељеност у БиХ

Срна
Човић:Додикова посјета Загребу добродошла с обзиром на подијељеност у БиХ

САРАЈЕВО - Посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу добродошла је будући да се Хрватска снажно залаже да БиХ добије европске перспективе с обзиром на подијељеност која снажно доминира због покушаја стварања унитарне и централистичке државе, сматра лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Човић је истакао како је у Дејтону договорено нешто дијаметрално супротно и да Додик на то упозорава.

- У томе је коријен несношљивости између политичког Сарајева и њега. Сигуран сам да разговори с предсједником Хрватске Зораном Милановићем и предсједником Владе Андрејом Пленковићем могу постићи добре резултате да се чује глас представника српског народа у БиХ, без обзира на то ко то био - рекао је Човић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Лидер ХДЗ-а БиХ сматра да је неопходно наставити разговоре овим интензитетом да би се друштво у БиХ организовало на трагу онога што је у Анексу четири Дејтона дефинисано - да се обезбиједи легитимно представљање на свим нивоима.

 - Данас у Предсједништву БиХ имамо два представника бошњачког народа и једног српског. То је пут који се мора убрзано мијењати а никако прешутјети. С те стране посјета Додика Загребу је добродошла и може помоћи да се боље разумијемо и надилазимо пробеме - додао је Човић.

Он је нагласио је да имао више сусрета са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, али да ни изблиза не привлаче толику пажњу као састанци са Додиком, што се огледа медијским иступима у Сарајеву, јер се жели дати посебна димензија тој митоманији.

- С Додиком разговарам о свим темама које се тичу живота и функционисања БиХ, те власти. У двадесетак година, колико сарађујемо, нисмо разговарали о Бошњацима, а да они нису били присутни на састанцима. И даље ћу настојати одржати професионалан и коректан однос с Додиком, као и с Изебтеговићем, Радончићем и другима - напоменуо је Човић.

Он сматра да ће убрзо на сто бити потребно ставити расправу о кандидатском статусу БиХ што ће подразумијевати и измјене Устава, односно Дејтонског споразума, те додао да ће о томе у којем обиму одлучивати, прије свега, представници конститутивних народа у БиХ.

- Треба очекивати да ће у томе бити присутна и подршка међународних институција. Увјерен сам да се позиција три народа не може унитштити ни дотакнути, не може се елиминисати из институција. Сви који покушавају на такав начин дјеловати треба да знају да тиме укидају БиХ, а ја у томе не желим бити сагоровник - нагласио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана