Човић: Због кочничара у Сарајеву нисмо добили кандидатски статус

Г.С.
Човић: Због кочничара у Сарајеву нисмо добили кандидатски статус

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић устврдио је како су "кочничари из Сарајева" најодговорнији што Босна и Херцеговина није добила кандидатски статус за чланство у Европској унији.


- Коначно смо добили некакву поруку коју бисмо требали сви разумјети, а нарочито предводници политика унитаризма из Сарајева, националисти који покушавају стално окривити некога за нефункционисање БиХ, да разумију да су они највећи кочничари свих позитивних процеса у БиХ, да разумију да због њих нисмо добили кандидатски статус задњих шест или седам година, па ни овај пут - коментарисо је Човић одлуку Савјета Европе да се БиХ не додијели кандидатски статус.

Први човјек ХДЗ-а БиХ рекао је како је Европска унија политичарима у БиХ послала поруку, а та порука је, по његовим ријечима, да се мора промијенити Изборни закон.

- Вјерујем да ће имати довољно мудрости да прочитају све одлуке, и оне којима су се неки поносили прије извјесног времена када смо били на састанцима у Бриселу, нијечући како је тамо казано да требамо одмах ријешити питање Изборног закона. 

Они спомињу само оно најдаље – шест мјесеци, нико неће да види суштину. Ми морамо промијенити изборни закон одмах како бисмо могли имплементирати изборне резултате након избора, створити политички амбијент да БиХ, уз рјешење свих других питања из оних 14 приоритета, да бисмо на јесен, евентуално, добили кандидатски статус - изјавио је Човић на прослави 25. годишњице мостарског Медицинског факултета.

- Зашто на јесен? Управо да нас тестирају јесмо ли у стању провести изборни циклус на коректан, демократски начин. Јесмо ли у стању спријечити да један народ, бројнији, бира мање бројнијем народу представнике у Предсједништво и Дом народа, и то ће бити та мјера – закључио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана