Човић: У БиХ не функционишу ни извршна ни судска нити законодавна власт

Срна
Човић: У БиХ не функционишу ни извршна ни судска нити законодавна власт

МОСТАР - Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да у БиХ не функционишу ни законодавна нити извршна власт, али ни правосуђе.

- Погледајте како функционише правосуђе. Погледајте шта имамо у тим институцијама, то није правна држава у којој би ико желио да живи. Морамо направити ред. То је начин да опет сједнемо заједно. Другог пута нема. Овдје се ништа не може десити док не сједну сви легитимно изабрани представници и не донесу одлуке кроз законодавну и извршну власт како би држава почела да функционише и добије кандидатски статус - рекао је Човић на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва ХНС-а.

Говорећи о очекивањима од избора, Човић је рекао да ће ХДЗ добити начелнике и градоначелнике гдје год Хрвати имају већину, без обзира на све што ради Централна изборна комисија БиХ.

- То што се ради излази из контекста нормалног, слободног функционисања изборних активности, што је основа. Знали смо да се то ради и зато смо и реаговали на методологију, ко је и како изабран. Већина њих чини структуру једне политичке опције, једног политичког размишљања, што је поразно - навео је Човић.

Он је рекао да је на сједници Предсједништва ХНС-а разговарано о актуелној политичкој ситуацији, измјенама Изборног закона и обиљежавању 25 година Дејтонског мировног споразума, те локалним изборима.

Човић је истакао да очекује да се разговори са СДА обаве до половине децембра, а све на трагу споразума који су потписали у Мостару, о чему су свједочили међународни званичници, америчка администрација, британска администрација, ЕУ, ОХР и ОЕБС.

-Морамо показати вјеродостојност, јер зашто сједати више око било чега ако оно потписано нисмо у стању спроводити. Очекујем јако пуно, с тим што се не заносимо, разговор двије странке није рјешење било ког проблема. Ми ћемо свакако након 15. новембра имати разговоре, могуће са овим истим људима које сам споменуо. Ми морамо идуће године у првих шест мјесеци у парламенту завршити причу о Изборном закону и то мора бити предуслов нашег кандидатског статуса - навео је Човић.

Он је најавио да ће ХНС кроз двадесетак активности говорити о навршавању 25 година од потписивања Дејтонског споразума како би указали на неефикасност БиХ и видјели који су проблеми, али и назначили оне који "брутално руше Устав БиХ" позивајући се на рушење конститутивности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана