Човић тражи оставке чланова ЦИК-а БиХ

Срна
Човић тражи оставке чланова ЦИК-а БиХ

МОСТАР - Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић упутио је отворено писмо званичницима међународне заједнице у којем је затражио оставке чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, с обзиром на, како је навео, дубоко компромитовање изборног процеса у Мостару, што је довело до тога су избори у том граду велики промашај.

"Вјерујем да дијелимо обострану забринутост због чињенице да ни након мјесец од затварања биралишта резултати избора још нису познати. Умјесто резултата, које смо требали имати непосредно након избора, и даље се њима манипулише и на различите начине спекулише, што је недопустиво", истакао је Човић у писму.

Он је додао да је ланац неправилности на које је упозоравао у претходној преписци довео у велику неизвјесност судбину цјелокупног изборнога процеса.

"Због тога сам и упозоравао међународне партнере на неопходност строгог надзора изборног процеса, све како би се интегритет локалних избора заштитио и вратио демократски сјај који припада овом граду", навео је Човићу писму које је упутио на адресе амбасадора у БиХ и званичника ЕУ како би их упознао са догађајима у вези с локалним изборима у граду Мостару.

Он је нагласио да је најодговорнији фактор за очување интегритета изборног процеса ЦИК, а затим и Изборна комисија града Мостара, те да је зато затражио неопозиву оставку свих њених компромитованих чланова, јер се једино кроз обновљен дигнитет и ауторитет те институције може вратити дубоко нарушено повјерење грађана у институт демократских избора.

"Наравно, имајући у виду озбиљност ситуације, оставке не могу бити довољне. У цијелу причу укључена су надлежна тужилаштва, уз много доказа, с циљем кривичног гоњења и прецизног утврђивања одговорности унутар те институције, али и учесника изван ње. Данас је потпуно јасно како је начин на који је ЦИК био изабран, мимо закона и прописаних процедура, већ био својеврсна увертира у девастацију изборног процеса, којој нажалост данас свједочимо. Да се разумијемо, ријеч је о дјелима тешке крађе, отуђења демократских права наших грађана", истакао је Човић.

Човић је додао да чврсто вјерује да судски процеси који предстоје у том дијелу треба да буду изложени суду јавности како би се подстакла јавна свијест о штетности и недопустивости таквог дјеловања, те злоупотреби институција БиХ, попут ЦИК-а, за провођење незаконитих радњи.

"ЦИК је институција која носи законску обавезу и одговорност над организацијом и реализацијом избора и ако сви олако пређемо преко тога, а не видим како је то могуће, питање је какву шансу и перспективу имају већ сљедећи општи избори 2022. године. Као што знате, Хрватски народни сабор БиХ поднио је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ и Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона, сада допуњене и сазнањима да су се фиктивни гласачи почели враћати на своје стварне адресе усљед краја избора", истиче Човић.

Он је нагласио да су због тога хрватски представници затражили поништавање или понављање изборног процеса у градским подручјима у којима су се појавиле фиктивне пријаве.

"Процјењује се да је странци, на чијем сам челу, и њеном кандидату за градоначелника, почињеним изборним малверзацијама, украдено близу 2.000 гласова. То потврђује аналитика, као и наша предизборна истраживања која су Хрватској демократској заједници БиХ прецизно предвиђала 14 или 15 мандата у Градском вијећу", навео је Човић.

Човић је у писму изразио жаљење што је нови почетак за Мостар озбиљно доведен у питање, у тренутку великих одговорности и изазова на унутрашњем и спољнополитичком плану, те подсјетио да је рок за реализацију цјелокупног мостарског споразума истекао прије мјесец.

Он је у писму апеловао на свјетске званичнике да се заузму за деблокаду дијела мостарског споразума који се односи на измјене Изборног закона с циљем спровођења одлуке Уставног суда БиХ о демократском представљању конститутивних народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана