Човић: О свим проблемима у домаћим институцијама

Срна
Човић: О свим проблемима у домаћим институцијама

САРАЈЕВО - Предсједавајући дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић сугерисао је данас да се о свим проблемима у БиХ разговара у домаћим институцијама.

"Кад створимо предуслове да овај дом ради, да и те тачке ставимо на дневни ред”, рекао је Човић.

Он је оцијенио да би гашење једног дома у Парламентарнарној скупштини БиХ значило да доминантна већина у Федерацији БиХ /ФБиХ/ може све одлуке донијети у Влади ФБиХ и Представничком дому, без икога.

“То би значило - ако би мањина у ФБиХ некога погледала попријеко, тај би имао право да се наљути и да то одради на начин као што је урађено до сада десетину пута”, подсјетио је Човић.

Човић је рекао да је добро што се данас разговара у Дому народа.

“Да покушамо разумјети да нам неки људи који сједе по канцеларијама у Сарајеву желе помоћи. Ја сам сигуран да, ако ова земља има будућност, никада у име нас неће доносити одлуке”, рекао је Човић и поручио: “Толико о одлукама високог представника”.

Човић је рекао да су три различите стране реалности БиХ, али да оне чине БиХ.

“Увијек сам говорио да једино уставно домољубље има смисла. Сви други лажни патриотизми су патриотизам једне улице, куће или странке, па можда и једног народа”, рекао је Човић и додао да се не може радити на начин као до сада и затварати очи над стварима које се тичу неког другог.

Он је изразио бојазан да се и данас на сједници покушава вјештином комуникације узети из Устава БиХ оно шта коме одговара.

“Ако ћемо мало ући у историју, једини нисмо пописали своје становништво ове године. То смо урадили 2013. године, па ћете виђети тамо колико се нас изјаснило као конститутивни народи, колико као националне мањине, а колико је оних који се нису хтјели изјаснити”, рекао је Човић.

Он је подсјетио да се и тада водила, како је рекао, кампања како се изјашњавати да би се имао политички капитал у рукама.

“То је било надмудривање између нас које смо везали за тај несавршени Дејтонски споразум или Анекс четири”, рекао је Човић.

Он је изразио увјерење да је и на данашњој сједници свако узимао и позивао се на дио из Пословника и Устава БиХ који му одговара.

Човић је истакао да постоје институције које могу компетентно рећи када нешто није у складу са Уставом, али да је проблем што та институција унутар себе има три представника међународних институција.

“Не могу разумјети да наши пријатељи из ФБиХ нису били у стању промијенити Устав ФБиХ када добију одлуку Уставног суда БиХ око Изборног закона и Дома народа. Још нас увјеравају како је то спроведено, како су овом овђе парламенту у другом дому изгласали Централну изборну комисију без јавног конкурса, правилника и критеријума”, рекао је Човић.

Он је рекао да то само показује бахатост онога ко мисли да то тако може.

“Сад бисмо ми као требали слушати ту Централну изборну комисију, као законодавно тијело да оно спроводи процес избора наредне године”, категоричан је Човић.

Он је рекао да директор Федералне полиције није изабран јер је требао бити изабран Хрват.

“Јасно и гласно је речено да то не смије бити Хрват. Чак је то речено у присуству међународних представника”, рекао је Човић.

Он је изразио увјерење да ће у овој години бити завршена прича о Изборном закону БиХ и да ће се осигурати легитимно представљање конститутивних народа. /наставиће се/нч/жд/дп

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана