Човић: Могуће усвајање документа о изборној реформи приликом доласка Мишела

Срна
Човић: Могуће усвајање документа о изборној реформи приликом доласка Мишела

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић најавио је могућност усвајања документа о изборној реформи приликом доласка предсједника Европског савјета Шарла Мишела у Сарајево, а водеће званичнике у Хрватској позвао је да воде заједничку спољну политику, јер би то допринијело поправљању положаја Хрвата у БиХ.

Човић је за петак најавио долазак Мишела у Сарајево, те није искључио могућност да се том приликом усвоји документ о изборној реформи.

- Што ће све бити садржај разговора, не желим нагађати, али према структури састанка јасно је да је тема актуелна политичка ситуација у БиХ, изборни процес, како осигурати да имамо што мање политичких проблема у томе изборном процесу. Има наговјештаја да ће се око тога и неки документ договорити - рекао је Човић.

Човић је изјавио да цијени залагање хрватског предсједника Зорана Милановића, истакавшви да му је драго да је показао посебан интерес за позицију хрватског народа у БиХ.

Он додатно очекује од свега да све иницијативе које иду, па и дипломатске када су у питању Финска и Шведска, буду усуглашене унутар хрватске спољне политике јер тада имају шансу за успјех.

Милановић је јуче позвао хрватске политичаре из БиХ да се очитују да ли подржавају његове иступе којима условљава чланство Финске и Шведске у НАТО измјеном Изборног закона у БиХ у корист Хрвата.

На то је хрватски премијер Андреј Пленковић одговорио да се ради о неодговорним егзибицијама које неће помоћи Хрватима у БиХ.

Човић је истакао да има редовну комуникацију с Милановићем и Пленковићем, те да очекује да ће се постићи заједништво водећих хрватских званичника у вези са поправљањем позиције Хрвата у БиХ, преносе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана