Човић: Кандидатски статус 2017. године?

Срна
Човић: Кандидатски статус 2017. године?

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић очекује да ће БиХ до 2017. године добити кандидатски статус у ЕУ.

Човић је у разговору са предсједником Европске народне странке Жозефом Долом истакао да је БиХ предајом захтјева за чланство направила значајан напредак у процесу европских интеграција.

Он је навео да ће тај процес бити интензивно настављен испуњавањем интеграционих обавеза, јер је ЕУ, како каже, једини и прави пут за бољу будућност БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић је захвалио Долу за досадашњу подршку БиХ на европском путу.

Дол је честитао Човићу на формалној предаји захтјева БиХ за чланство у ЕУ и позвао власти у БиХ да након овог историјског чина још више и преданије раде на испуњавању обавеза на путу за чланство у ЕУ.

Он је истакао да је европски пут БиХ неспоран и да ће у том смислу Европска народна странка и даље пружати снажну подршку БиХ, с циљем што бржег прикључења ЕУ.

Предаја апликације резултат ангажоване политике

Комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан рекао је да је данашња предаја захтјева за чланство велики дан за БиХ, те да представља резултат врло активне и ангажоване политике, како у БиХ, тако и у ЕУ.
Хан је честитао предсједавајућем Предсједништва БиХ Драган Човић у Бриселу, те изразио задовољство што је БиХ данас предала вјеродостојан захтјев за чланство у ЕУ, чиме је показала опредијељеност за ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је пред БиХ сада дуг пут у процесу европских интеграција, те да БиХ увијек може рачунати на помоћ ЕУ у том процесу. Он је поздравио усвајање механизма координације у БиХ, нагласивши да је сада врло битна његова реализација.

Човић је рекао да је предаја захтјева БиХ за чланство у ЕУ посебан тренутак који ће значити велику прекретницу у БиХ и да је вјеродостојна предаја захтјева резултат рада администрације ЕУ и свих нивоа власти у БиХ.

Он каже да БиХ очекује још много обавеза које треба испунити у будућем периоду на путу ка ЕУ и да европски пут нема алтернативу.

"Све земље чланице ЕУ су упутиле срдачне честитке што показује подршку коју БиХ има на европском путу", навео је Човић.

Човић се нада да ће сљедеће године БиХ добити статус кандидата и отпочети преговоре за приступање пуноправном чланству у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана