Човић и Изетбеговић: Рјешење до краја идуће седмице

Срна
Човић и Изетбеговић: Рјешење до краја идуће седмице

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас, након састанка са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да је разговарано о измјенама Изборног закона и да су се договорили да почну да траже рјешење.

Он је изразио наду да ће до краја идуће седмице бити понуђена рјешења након чега ће се у процес укључити и друге странке.

Човић је оцијенио да су односи ове двије странке добри и да ће такви и остати.

“Желимо разговарати о свим одлукама Суда у Стразбуру, односно Уставног суда БиХ и то кад се сажме, дође на ред Предсједништво, Дом народа Федерације БиХ /ФБиХ/и Мостар”, рекао је Човић.

Он је подсјетио да ће данас бити одржане сједнице Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ и Колегијума Дома народа БиХ, те да ће се видјети да ли ће се успјети постићи договор о успостављању власти на нивоу БиХ.

Изетбеговић: Крајње вријеме да буде формирана власт

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је, након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Сарајеву, да је крајње вријеме да буде постигнут споразум и компромис о формирању власти на нивоу БиХ, те да договора нема без треће стране.
“Имаћемо неке састанке. Крајње је вријеме да буде постигнут споразум и компромис. Потребан је и трећи. Мислим да и ту има неких кретања”, рекао је Изетбеговић.

Он је додао да се од лидера након састанака очекује много, односно драстичан преокрет, али да тога неће бити.

“Евентуално можемо направити мале кораке који ће омогућити да се покренемо напријед, али немојте мислити да ћемо ријешити за 10 дана нешто што годинама није могло”, напоменуо је Изетбеговић.

Изетбеговић и Човић су разговарали и о Изборном закону и договорили да се почне тражити рјешење.

Изетбеговић каже да је дат рок од двије седмице да се покуша креирати рјешење, а након тога ће, како је навео, бити укључени и коалициони партнери Савез за бољу будућност и Демократски фронт.

“Ми смо посебно заинтересовани за спровођење одлуке жСејдић-Финциж и смањење могућности блокада унутар Дома народа Федерације БиХ /ФБиХ/”, рекао је Изетбеговић.

Он је навео да су састанак имали и са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем, те да би сљедеће седмице могао бити финализован приједлог за укидање неких министарстава и формирање нових.

Изетбеговић сматра да локалне изборе треба да распише нови сазив Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ јер садашњи “нема интегритет”.

“Треба поступити по закону и изабрати нови састав ЦИК-а”, рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана