Човић: Додикова посјета Загребу вишеструко корисна

Aгенције
Човић: Додикова посјета Загребу вишеструко корисна

МОСТАР – Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић је недавну посјету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу оцијенио вишеструко корисном.

Он је казао да је Хрватска значајан партнер БиХ те да ће у наредном периоду таквих сусрета бити све више.

- Ствари не треба скривати под тепихом, ми смо крајње подијељено друштво, а овако смо несавршено организовани. Погледајте само какве ми расправе водимо у јавности - изјавио је он.

Казао је да све треба заједнички расправити.

- Кад сам разговарао са Додиком прије одласка у Загреб, као и колегама које су га примале, јасно сам изнио свој став. Не видим што се доминатни предводник српског народа у БиХ не би састао с било ким на свијету или зашто се један члан Предсједништва који заиста представља свој народ не би нашао с било ким у свијету, па и са хрватским премијером и предсједником -  истакао је Човић.

Човић је након данашњег засједања Предсједништва ХНС-а казао како није оптимиста за формирање нове Владе ФБиХ, а лидера СДА Бакира Изетбеговића подсјетио је на обавезе из споразума потписаног у Мостару.

- Споразум из Мостара је јасан у вези са промјенама Изборног закона – подвукао је Човић.

Он је казао да су амбиције ХНС-а на локалним изборима повећати број начелничких позиција и одборничких мандата него је ова политичка групација имала раније и да се високе амбиције подразумијевају и за Мостар.

Човић је казао да их очекује једна "стандардизована кампања".

Поновио је "жаљење због одлуке ЦИК-а да се избори у Мостару одрже издвојено, чиме се нарушава споразум из Мостара".

- Споразум који смо потписали у Мостару прецизирао је и да ће од 17. септембра до 17. децембра СДА и ХДЗ договорити елементе Изборног закона како би се ријешило питање легитимног представљања, да би се онда наредне године у парламентарној процедури све то завршило, у оној години која није изборна. Све то пише у том споразуму, али је коментар господина Изетбеговића послије нашег састанка указао на нека потпуно другачија промишљања - изјавио је Човић.

Тај став Изетбеговића, додао је, данас је довео до тога да забрињава ниво односа према датој ријечи и према пруженој руци, што је најгоре према потписаном споразуму.

- Ово није први споразум који ми потписујемо заједно с представницима међународне заједнице, прошле године смо имали споразум о Савјету министара код спацијалног представника ЕУ, па се кренуло у појашањавање шта је ко мислио. Овај пут је било шест свједока и казано је да нема предуслова за измјене Изборног закона и да ћемо јасно на томе радити - казао је Човић.

Истакао је да се федерална Влада се може направити за 24 сата, само треба договорити потребне ствари казао је он, те навео да није оптимиста у вези с избором "неке нове Владе ФБиХ".

- Видјели сте како пролази Влада Кантона Сарајево и неке друге владе у тим играма неке тобожње парламентарне већине с којом бисмо ми требали правити нову федералну владу - казао је Човић.

Изетбеговићеве изјаве о "терору мањине над већином" назвао је грубим кршењем устава те казао како такво понашање неће проћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана