Човић: Додик је потпуно у праву када реагује на отворено кршење Дејтонског споразума

Срна
Човић: Додик је потпуно у праву када реагује на отворено кршење Дејтонског споразума

БЕОГРАД - Бивши потпредсједник Владе Србије Небојша Човић изјавио је да БиХ не може да функционише нормално због међународне заједнице јер њени представници мисле да су богови, да могу да раде шта хоће, неуважавајући реалност ситуације и нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потпуно у праву када реагује на отворено кршење Дејтонског споразума.

Човић је нагласио да међународна заједница, која је креатор Дејтонског споразума, ни за 25 година није успјела да дође до Уставног суда БиХ у којем нема странаца, упитавши шта то говори о њима и шта они раде у БиХ.

- Да ли то говори да у БиХ живе грађани другог реда, да ти људи нису паметни да буду судије Уставног суда, већ тај посао морају да раде странци!? Још када видите пропорцију тог суда, јасно је да увијек имате један народ потпомогнут тим страним судијама који има већину и стално се иде постепено "грицкање" надлежности Републике Српске - истакао је Човић.

Он је закључио да Додикове изјаве и најаве наредних активности у БиХ нису уопште неопрезне нити исхитрене и потпуно је у праву.

- Шта је друго остало Републици Српској него да се бори да сачува свој идентитет, надлежности и своја права. Република Српска је чак и неке своје надлежности препустила да би функционисала БиХ, па ни то им није било довољно, сада је треба потпуно развластити - рекао је Човић за Прву ТВ.

Он је упитао и зашто би Додикове изјаве о референдуму и отцјепљену Републике Српске биле исхитрене и критиковане, када и он као и сви виде да се на овако малом простору користе двоструки аршини.

- На овом малом простору имате двојне стадарде. Зашто нешто важи на Космету, а не важи на простору Републике Српске - упитао је Човић.

Према његовом мишљењу, БиХ тешко може да функционише, али не због Срба, већ због чињенице да сада у Предсједништву БиХ сједи Шефик Џаферовић који је током рата сарађивао са муџахединима или Жељко Комшић који није избор свог народа већ Бошњака.
- Додик је потпуно отворен човјек и покушавао је све да БиХ функционише нормално, али очито да са оваквим саставом Предсједништва то тешко иде. Ево имамо само недавни примјер када Комшић иде сам у Брисел, а када је Додик био предсједавајући увијек се консултовао и ишла су сва три члана Предсједништва БиХ. То вам довољно говори само о двоструким аршинима и политици Комшића и Џаферовића - појаснио је Човић.

Он је констатовао да је БиХ, таква каква је, архитектура којом управља међународни фактор преко разно разних високих представника који мисле да су прави богови на том простору и да могу да раде шта хоће, да мијењају људе, изборне резлутате, укидају одређене надлежности и сада су дошли и до Уставног суда БиХ.
Говорећи о пријетњама које је српским званичницима упутио Метју Палмер, Човић је рекао да Палмер с времена на вријеме даје изјаве по принципу да јавност сазна да је он још ту, а све оне су у функцији директних и индиректних пријетњи и "шкргутања зубима" према Србима и српској политици.

- Палмер је човјек бивше администрације САД који је стасавао за вријеме Буша и Клинтона и ако је тако у основи формиран тако ће и наставити -  констатовао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана