Човић: Без партнерског дјеловања нема подршке именовању бошњачких кадрова

Aгенције
Човић: Без партнерског дјеловања нема подршке именовању бошњачких кадрова

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је да ће се у уторак, 7. јула, на састанку са лидерима СНСД-а и СДА покушати постићи договор о партнерском дјеловању наредне двије године, јер без тога Хрвати неће дати подршку за именовање ниједног бошњачког кадра.

Човић је истакао да партнерство ХДЗ-а и СДА не постоји, а потпуно је нестало посљедњих мјесеци именовањима хрватских званичника у Централној изборној комисији, Централној банци БиХ и другима без било каквог договора са представницима Хрвата и ХНС-а.

- Ниједно именовање које предложе Бошњаци неће имати нашу подршку - рекао је Човић новинарима у Мостару.

Он је истакао да се мора направити програм рада бар за двије године да би се то промијенило, да би имали јасан оријентир за будућност, али и када је ријеч о привреди будући да ће посљедице по економију због епидемије вируса корона бити огромне.

- То су ствари које морамо договорити, а онда уз то и кадровска питања", нагласио је Човић.

Он је изразио наду да ће се на сједницама Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ 7. и 8. јула усвојити измјене Изборног закона везане за Мостар и то по хитном поступку, те буџет институција БиХ по редовном поступку како би свако могао уградити поправке.

- Што се тиче кадровирања и у Савјету министара и у парламенту БиХ, ХДЗ БиХ ће имати јасан став према наше, партнерима. Вјерујем да ћемо на састанку 7. јула ријешити те проблеме - додао је Човић, који је и предсједавајући Дома народа Парламена БиХ.

Човић је јутрос гласао ј на бирачком мјесту у Мостару за парламентарне изборе у Хрватској заказане за сутра, те позвао све становнике БиХ, који имају право гласа, да исто учине.

Он је оцијенио да је сарадња Хрватске и БиХ до сада била доста добра, али и да може бити пуно боља.

Човић је подсјетио да гласачи у БиХ нису никад пресудили на изборима ни за Сабор ни за предсједника Хрватске.

- Само шаљемо поруку да смо дио једног простора, да желимо заједнички, када већ то Устав Хрватске омогућава, користити то своје право. Позивам све оне који имају то право у БиХ да у ова два дана изађу и покажу интерес за живот у БиХ а и за дешавања у Хрватској. Одлучити сигурно нећемо, нисмо ни до сада, јер три мандата су симболична са аспекта нашег партиципирања у Сабору Хрватске - рекао је Човић.
Човић је подсјетио да је прошло 25 година откако је потписан Дејтонски споразум, а да пуно ствари још није ријешено и да ријетки извана могу разумјети шта је БиХ, како је организована, како неке ствари унаприједити.

- Једни од ријетких који то разумију су садашња Влада Републике Хрватске и њен премијер који нам је помогао на европском путу, видно, а и у свакодневници када покушавамо у БиХ направити искорак. Свјестан је, добро то разумије и настоји на прави начин пренијети да БиХ није било каква држава - навео је Човић. Рекао је да је дао је подршку оним снагама које знају шта је добро за хрватски народ у Босни и Херцеговини и од којих може помоћи на путу БиХ ка Европској унији.
- Једни од оних који нас разумију су садашња Влада Хрватске и премијер Андреј Пленковић. Он добро разумије да БиХ није било каква држава, она је настала и устав је Анекс 4 Дејтона и једноставно без потпуне равноправности три конститутивна народа, легитимних избора и представљања конститутивних народа тешко да можемо направити искорак и посветити се нормалним животним темама - казао је Човић.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана